+15 głosów
(postid: 269703) 
ZALOGUJ SIĘ I DOŁĄCZ DO TEGO FANDOMU!

Długa i jak najbardziej obiektywna recenzja serialu Riverdale. Zastanawiasz się nad obejrzeniem serialu bądź chcesz przekonać do tego jakiegoś swojego znajomego? Może chcesz porównać go z jakimś serialem bądź po prostu poznać moją opinię o nim? Zapraszam więc do przeczytania.

Część informacyjna

Riverdale jest amerykańskim serialem młodzieżowym, dramatem obyczajowym. Jest wyprodukowany przez Berlanti Productions, Archie Comics, CBS Television Studios oraz Warner Bros. Television na podstawie komiksów "Archie". Serial miał premierę 26 stycznia 2017 (z polską premierą dzień później). Główne role nastolatków są obsadzone młodymi, głównie niedoświadczonymi aktorami takimi jak Kj Apa (Archie), Lili Reinhart (Betty), Camila Mendes (Veronica) i dłużej siedzącym w branży Cole Sprouse (Jughead), za to wśród starszych bohaterów możemy spodziewać się już długo znanych aktorów- Skeet Ulrich (FP), Madchen Amick (Alice), Luke Perry (Fred). Akcja serialu odbywa się w małym, osobliwym i przede wszystkim tytułowym miasteczku Riverdale. 

Fabuła pierwszego sezonu opiera się o morderstwo potomka jednej z bogatszych rodzin. Wątki kręcą się pośród głównych postaci, które próbują rozwiązać zagadkę okoliczności jego śmierci. Oprócz prowadzonego śledztwa wciąż poznajemy bliżej bohaterów, obserwujemy ich zachowanie i to, jak radzą sobie ze swoimi znajomościami czy związkami, których w tym serialu nie brakuje. Przybliżona również zostaje nam amerykańska popkultura razem z nierozłącznym tematem szkoły, a to wszystko owiane tajemniczym, czasem wręcz mrocznym klimatem.

Przechodząc do sedna...

Z pozoru Riverdale może wydawać się serialem, który uderza w nudną i przewałkowaną już tematykę Drama high school połączoną z kryminalną zagadką. Pozory te podtrzymywać mogą stereotypy, które Rvd ma w sobie- główny bohater o wielu talentach, idealna dziewczyna z sąsiedztwa, niezależna, silna i piękna przyjaciółka, zagubiony, ubogi chłopak i jako wisienka na torcie wredna znajoma. Powiedzielibyśmy, że wszystkimi tymi elementami dosłownie kopie sobie dół, ale jednak Riverdale pięknie się z tego wybroniło stwarzając mnóstwo.. kontrastów. Od ciemnej i jasnej strony miasta do różnych skrajności w charakterach poszczególnych postaci. Tu idealna dziewczyna ma zaburzenia psychiczne, silna kobieta ma swoje słabe punkty, a utalentowany chłopak rozbitą rodzinę. Problematyka ukazuje miasteczko, które możemy poznawać warstwa po warstwie, bo prawdziwe problemy zamknięte są w środku, zakryte uśmiechniętą maską. Złapanie takiego tematu było skokiem na głęboką wodę, jednakże udanym.

Wyżej szczególnie zaznaczyłam słowo kontrast, które jest właściwie słowo kluczem, dlaczego tak bardzo serial ten przyciąga tak dużą uwagę. Mimo oczywistości, nie każdy ten kontrast zauważa, a jest on nawet ujęty w kolorach ujęć- czasem barwy są jaskrawe, wręcz przesiąknięte kolorem, innym razem wyblakłe i mroczne. Moim zdaniem jest to naprawdę świetne nakierowanie i połączenie ujęć z tematyką serialu.

Niczego nie można zarzucić scenografii- serial kręcony jest w bardzo uroczej okolicy, zachwycają też różne kompozycje ujęć i kadrów. Stroje bohaterów są dobrze dobrane, śmiałabym zaryzykować stwierdzeniem, że w pewien sposób odzwierciedlają ich charakter. 

Nie mogłabym pominąć tutaj soundtracku, o którym jednak dużo mówić nie trzeba, ponieważ wspaniale uzupełnia klimat serialu, tym bardziej wliczając kawałki nagrane specjalnie na potrzebę tej produkcji- piosenki Pussycats czy Archiego Andrewsa.

Przydałoby się kilka słów o grze aktorskiej- jednak przez to, że dla dodania realizmu są tutaj głównie osoby młode i mało doświadczone, by w serialu pojawiły się nowe twarze, gra aktorska pozostawia trochę do życzenia. Nie można powiedzieć, że jest zła, nie można, że jest wspaniała jednak na pewno porywająca. Jak na serial tego typu jednak jak najbardziej wystarcza i ogląda się to dobrze.

Skoro oceniłam dobrze problematykę serialu, nie inaczej musi być z fabułą. Serial nie jest wierną adaptacją komiksu, ale jednak w pełni oddaje jego klimat- co również tłumaczy niektóre przekoloryzowane sytuacje. 

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Serial dostarczył mi wielu wrażeń, można doświadczyć rozbawienia, gniewu bądź wzruszenia aż do łez. Na pewno wywiera duże wrażenie, takie, że chce się do tej produkcji wracać przez miłość do bohaterów, których naprawdę można pokochać i zżyć się z nimi. Koniec pierwszego sezonu pozostawił niesmak, perspektywa tego, że będzie drugi sezon jest wręcz wspaniała lecz pozostawiono "zbyt szeroko otwartą furtkę" na nowy sezon (czyli po prostu za wiele niedokończonych wątków), że gdyby kolejny sezon miałby nie powstać, za dużo rzeczy musielibyśmy sobie dopowiedzieć sami, nie wiedząc właściwie czy to nie tylko nasze domysły. Mimo wszystko oceniam ten serial bardzo wysoko i poleciłabym go dosłownie każdemu, chociaż z naciskiem na nastolatków, do których jest skierowany.


OCENA JAKOŚCI

Uważasz, że ocena jest nieuczciwa? Zgłoś to przyciskiem "zgłoś" na dole, a administracja portalu sprawdzi tą ocenę!
JAK MOGĘ ZAROBIĆ PUNKTY DLA FANDOMU Z TEGO POSTA / CO MOGĘ TERAZ ZROBIĆ?
Jaka jest Twoja reakcja?
0
OK
6
Super
1
Śmiech
0
Zdziwienie
0
Złość
0
Smutek
PUNKTACJA Z TEGO POSTA NIE JEST WLICZANA DO AKTUALNYCH AKCJI KONKURSOWYCH PORTALU ALE
Wciąż możesz go komentować, oceniać i brać udział w jego wyzwaniach, a być może zdecydujemy się go podbić i tym samym zaliczyć z niego punkty do aktualnych akcji serwisu - im większa w nim aktywność, tym większa szansa byśmy podjęli taką decyzję :)

Redaktor tego posta zarobił dotychczas 1794 punktów za:

Jakość:20Popularność:1562
Wsparcie:0Ocena i wartość ocen:15
Wyróżnienia/kary:0Komentarze i reakcje:137
W trwającej akcji redaktor dla tego fandomu uzyskał skuteczność % ( polecanych dyskusji z napisanych w tym fandomie)
O CO CHODZI Z PUNKTAMI DLA REDAKTORÓW? ZA CO SIĘ JE ZARABIA?

Zaloguj się, aby zarabiać punkty z aktywności w postach !

Interesuje Cię ten serial? Bądź na bieżąco ! Dołącz do polecanej przez nas grupy fanowskiej o Riverdale na Facebooku i poznaj innych fanów serialu !
Kliknij tutaj, aby dołączyć
Betty Cooper Użytkownik 8,278 pkt
1,562 czytelników Lip 17, 2017

Twój komentarz lub propozycja wyzwania do posta

Możesz wkleić bezpośredni link do grafiki / video aby umieścić ją w treści komentarza
Podpisz się (nick, imię etc.)
Prywatność: Twój adres email zostanie tylko wykorzystany do przesłania powiadomień.
Weryfikacja antyspamowa:

Aby zapobiec tej weryfikacji w przyszłości i zbierać punkty w serwisie, proszę zaloguj się lub zarejestruj.

13 Komentarzy

beata_b99 Użytkownik 67,669 pkt
Wszyscy polecają obecnie do obejrzenia dwa seriale: Riverdale i 13 reasons why. Osobiście obejrzałam oba seriale, ale moje serce skradł tylko jeden i jest to właśnie Riberdale. Ma on prostą fabułę a głównymi bohaterami są niedoświadczeni aktorzy, ale mimo tego posiada on w sobie coś co wciąga. Widz utożsamia się z niektórymi bohaterami, bardzo zżywa i to sprawia, że poszczególne odcinki ogląda się z zapartym tchem. Serial ten łączy w sobie dwa oblicza: coś lekkiego i przyjemnego z czymś mrocznym i tajemniczym. Nie sądziłam, że mi się spodoba, a jednak :) Nie mogę doczekać się kolejnego sezonu, który mam nadzieję, że zaspokoi niesmak i ciekawość, którą wzbudził we mnie sezon pierwszy.
+5 głosów
 
Najlepszy
Lip 18, 2017
Zuzke Użytkownik 272 pkt
Bardzo dobry post! Od tego serialu zaczęłam, i mimo, iż obejrzałam kilka innych seriali ten jest moim ulubionym. Pokochałam aktorów, śledzę ich na mediach społecznościowych, są mega pozytywni
+6 głosów
Lip 17, 2017
Lexa Croft Użytkownik 47,359 pkt
Bardzo dobrze uchwyciłaś cały serial :D. To co pierwsze rzuciło mi się w oczy kiedy zaczęłam oglądać Riverdale, to były to przerysowanie postaci (co się dziwić, wszystko było wzorowane na komiksie). Bardzo się cieszę, że zwróciłaś uwagę właśnie na ten aspekt. Opinię sformułowałaś bardzo obiektywnie, dzięki czemu na pewno zachęciłaś do oglądania.
+6 głosów
Lip 17, 2017
n_sliwinska Użytkownik 1,395 pkt
Serial jest naprawdę wspaniały i zasługuje na jak największą liczbę nagród w każdej kategorii.
Podczas pierwszego sezonu nieraz miałam ciarki i łzy w oczach! Nie mogę się doczekać następnego sezonu, mam tylko nadzieję, że plotki o liczbie odcinków (22) okażą się prawdą.
Pozdrawiam!
+6 głosów
Lip 17, 2017
Betty Cooper Użytkownik 8,278 pkt
KJ Apa na swoim instagramie ostatnio potwierdził informację o ilości odcinków! ^^
n_sliwinska Użytkownik 1,395 pkt
Oo, to super!
Dziękuję za informację:)
misiakyo Użytkownik 21,913 pkt
Świetna recenzja ;)
+5 głosów
Lip 17, 2017
Paulina Korejke 3 Użytkownik 654,334 pkt
jestem ciekawa tego serialu <3
+4 głosów
Lip 17, 2017
neuenn Użytkownik 309 pkt
Nie oglądałam tego serialu i nie zamierzałam. Temat wydawał mi się oklepany, więc stwierdziłam, że nie ma sensu marnować czasu. Dużo osób przekonywało mnie, podsuwało różne argumenty - dlaczego "muszę" to obejrzeć. Nigdy jednak nie przekonał mnie do podjęcia odmiennej decyzji, niż moja pierworodna. Gratulacje - przekonałaś mnie ;) Kiedy skończę oglądać aktualny serial wyświetlany dzień i noc na moim laptopie (:) sięgnę właśnie po wyczekiwane Riverdale. Patrząc przez pryzmat Twojej obiektywnej opinii, z pewnością nie jeden delikwent taki jak ja skusi się na tą "młodzieżówkę". Na prawdę dobra recenzja ! Czekam na więcej prac od Ciebie ;) Pozdrawiam
+4 głosów
Lip 18, 2017
Bughead Użytkownik 1,265 pkt
Całkowicie zgadzam się z tą opinią ❤
+3 głosów
Lip 17, 2017
MalenaRatnerPL Użytkownik 338,566 pkt
Świetna recenzja :D na pewno zachęci wiele osób do obejrzenia serialu ^_^
+2 głosów
Lip 18, 2017
misiakyo Użytkownik 21,913 pkt
Mega recenzja ;)
+2 głosów
Lip 18, 2017
Zielony_Kapturek Użytkownik 70,572 pkt
Czytając tutejsze posty o Riverdale jestem coraz bliższa tego, by obejrzeć ten serial. Wasze posty mnie niezmiernie zachęcają, ukazując to, co najbardziej może zachęcić potencjalnego czytelnika. Spokojnie można pokazać ten post każdemu, kogo chce się zachęcić.
+2 głosów
Lip 19, 2017
xxWhiteAngelxx Użytkownik 73 pkt
Zastanawiałam się nad obejrzeniem Riverdale ale tem post skutecznie rozwiał moje wszystkie wątpliwości. Już wiem że po prostu muszę go obejrzeć :D
+2 głosów
Lip 20, 2017
Daira Użytkownik 4,598 pkt
Kocham serial i drugi sezon jest jeszcze lepszy i bardziej tajemniczy i z jednej strony czeka się na zakończenie, ale z drugiej strony szkoda kończyć taki serial
0 głosów
Lis 4, 2017

Twój wynik:

Jeszcze w nic nie grałeś. Nie odnotowano żadnej aktywności w grze.
136 osób na stronie
1 Użytkowników oraz 135 Gości
Użytkownicy aktualnie na stronie
Dziś posty czytano : 7810 razy

Fandomy, do których należę

Zaloguj się, aby zobaczyć fandomy, do których należysz i dołączać do nowych!

Fandomy, które obserwuję

Zaloguj się, aby zobaczyć fandomy, które Cię interesują i obserwować nowe!

Zainteresowani tym postem

Liczba osób: 2

Największe fandomy

  1. Riverdale
    189 osób
  2. The 100
    138 osób
  3. Ananasy Sylwii
    134 osób
  4. Bambinos
    125 osób
  5. Bartek Lovers
    121 osób
  6. Supiwerki
    73 osób
  7. Arturonators
    71 osób
  8. Potterheads
    67 osób
  9. Shawn Mendes Army
    60 osób
  10. SikorskiSquad
    39 osób
  11. Domisiaki
    35 osób
  12. Once Upon A Time
    29 osób
  13. Pretty Little Liars
    25 osób
  14. Donaty Agaty
    25 osób
  15. Pamiętniki Wampirów
    20 osób
  16. Remonators
    16 osób
  17. GRY
    14 osób
  18. Misiaki Sysi
    12 osób
  19. Famous In Love
    11 osób
  20. Kluseczki Olgi
    10 osób
  21. Zosiaki
    6 osób
  22. Temorki
    5 osób
  23. FANDOMS YOUTUBE
    5 osób
  24. Sonbird Team
    5 osób
  25. Life Is Strange
    4 osób
  26. Dua Lipa
    4 osób
  27. The Good Place
    3 osób
  28. PC
    2 osób
  29. Nintendo
    2 osób
  30. Young Stars Festival
    1 osób
  1. Riverdale
    554295 punktów
  2. Young Stars Festival
    44875 punktów
  3. Bartek Lovers
    43525 punktów
  4. Supiwerki
    39853 punktów
  5. Potterheads
    39847 punktów
  6. The 100
    38835 punktów
  7. SikorskiSquad
    32954 punktów
  8. Arturonators
    29734 punktów
  9. SERIALE
    25609 punktów
  10. GRY
    23075 punktów
  11. Life Is Strange
    22080 punktów
  12. Famous In Love
    21921 punktów
  13. FILMY/SERIALE/TV
    20165 punktów
  14. Domisiaki
    18356 punktów
  15. Once Upon A Time
    17603 punktów
  16. Ania, nie Anna
    17342 punktów
  17. Ananasy Sylwii
    17194 punktów
  18. Pretty Little Liars
    13118 punktów
  19. YOUNG STARS
    12872 punktów
  20. Shawn Mendes Army
    12672 punktów
  21. Forza
    11236 punktów
  22. Sonbird Team
    10831 punktów
  23. Remonators
    10195 punktów
  24. Eurowizja
    10095 punktów
  25. GWIAZDY YOUNG STARS
    9280 punktów
  26. Dua Lipa
    7962 punktów
  27. TALENTY
    6454 punktów
  28. MUZYKA
    6412 punktów
  29. Playstation VR
    6142 punktów
  30. FILMY
    5732 punktów
  31. Nintendo
    5302 punktów
  32. Pamiętniki Wampirów
    5031 punktów
  33. Detroit
    4983 punktów
  34. Tomb Raider
    4924 punktów
  35. KSIĄŻKI
    4594 punktów
  36. INNE
    4589 punktów
  37. Stranger Things
    4542 punktów
  38. Progress Armia
    4281 punktów
  39. The Originals
    4231 punktów
  40. Misiaki Sysi
    4178 punktów
  41. 13 Reasons Why
    3969 punktów
  42. Bambinos
    3810 punktów
  43. Young Stars News
    3219 punktów
  44. Sport
    2846 punktów
  45. K-Pop
    2739 punktów
  46. American Horror Story
    2598 punktów
  47. God Of War
    2527 punktów
  48. YOUTUBE
    2252 punktów
  49. Kortezjanie
    2114 punktów
  50. Puthinators
    1933 punktów
  51. Sony Playstation
    1630 punktów
  52. Przygodowe
    1150 punktów
  53. MMers
    904 punktów
  54. Temorki
    848 punktów
  55. FPS
    831 punktów
  56. Team Rieger
    782 punktów
  57. R5Family
    608 punktów
  58. PC
    527 punktów
  59. Kluseczki Olgi
    509 punktów
  60. Arianators
    492 punktów
  61. Uncharted
    477 punktów
  62. Zosiaki
    398 punktów
  63. LUDZIE
    391 punktów
  64. Directioners
    315 punktów
  65. FANDOMS TALENTS
    287 punktów
  66. Soy Luna
    287 punktów
  67. #talentobranie
    282 punktów
  68. 5SOSFam
    246 punktów
  69. Akcja & Przygoda
    220 punktów
  70. PROJEKT FANDOMS
    175 punktów
  71. Beautilles
    144 punktów
  72. The Good Place
    143 punktów
  73. Selenators
    130 punktów
  74. Donaty Agaty
    101 punktów
  75. Strzelanki
    98 punktów
  76. Orlandonators
    97 punktów
  77. Podróże
    84 punktów
  78. Swifties
    57 punktów
  79. Far Cry
    45 punktów
  80. Wyścigi
    45 punktów
  1. Potterheads
    977 punktów
  2. FILMY
    350 punktów
  3. FILMY/SERIALE/TV
    350 punktów
  1. Potterheads
    13365 punktów
  2. The 100
    9393 punktów
  3. SERIALE
    4034 punktów
  4. FILMY/SERIALE/TV
    3861 punktów
  5. Riverdale
    3736 punktów
  6. YOUNG STARS
    2137 punktów
  7. Young Stars Festival
    1408 punktów
  8. Bartek Lovers
    1369 punktów
  9. SikorskiSquad
    881 punktów
  10. Ananasy Sylwii
    865 punktów
  11. Once Upon A Time
    519 punktów
  12. Pretty Little Liars
    491 punktów
  13. FILMY
    352 punktów
  14. Life Is Strange
    349 punktów
  15. Domisiaki
    338 punktów
  16. GRY
    327 punktów
  17. Remonators
    218 punktów
  18. Arturonators
    212 punktów
  19. MUZYKA
    170 punktów
  20. Supiwerki
    137 punktów
  21. Bambinos
    65 punktów
  22. Shawn Mendes Army
    42 punktów
  23. Sonbird Team
    33 punktów
  24. TALENTY
    32 punktów
  25. INNE
    28 punktów
  26. Pamiętniki Wampirów
    27 punktów
  27. KSIĄŻKI
    21 punktów
  28. Stranger Things
    21 punktów
  29. Dua Lipa
    16 punktów
  30. Young Stars News
    16 punktów
  31. Ania, nie Anna
    13 punktów
  32. Eurowizja
    12 punktów
  33. The Originals
    12 punktów
  34. Nintendo
    11 punktów
  35. Famous In Love
    10 punktów
  36. Sport
    10 punktów
  37. God Of War
    8 punktów
  38. Detroit
    6 punktów
  39. 13 Reasons Why
    5 punktów
  40. YOUTUBE
    4 punktów
  41. Arianators
    3 punktów
  42. LUDZIE
    2 punktów
  43. Progress Armia
    2 punktów
  44. Misiaki Sysi
    1 punktów
  45. Playstation VR
    1 punktów
  1. Potterheads
    37555 punktów
  2. Riverdale
    4469 punktów
  3. Ananasy Sylwii
    3072 punktów
  4. Pretty Little Liars
    2607 punktów
  5. Shawn Mendes Army
    2191 punktów
  6. The 100
    1649 punktów
  7. Bartek Lovers
    1586 punktów
  8. Sonbird Team
    1486 punktów
  9. Once Upon A Time
    1216 punktów
  10. Dua Lipa
    1047 punktów
  11. The Originals
    989 punktów
  12. Soy Luna
    986 punktów
  13. Bambinos
    918 punktów
  14. K-Pop
    902 punktów
  15. Supiwerki
    851 punktów
Kontakt Post