+8 głosów
(postid: 271329) 
ZALOGUJ SIĘ I DOŁĄCZ DO TEGO FANDOMU!

"13 powodów"- to, co dla jednych jest przełomem, dla drugich słabym wykorzystaniem potencjału tematyki obranej przez serial. Zdania są bardzo podzielone. Dzisiaj poznacie moje na temat tej produkcji, a właściwie jej sezonu pierwszego.

Część Informacyjna

"13 reasons why" (z polską nazwą: "13 powodów") jest amerykańskim serialem, dramatem młodzieżowym. Został stworzony przez Briana Yorkeya, jest adaptacją książki o tym samym tytule z 2007 roku, autorstwa Jaya Ashera. Producentem tej produkcji jest Netflix, który udostępnił wszystkie 13 odcinków (plus odcinek bonusowy) 31 marca 2017 roku zarówno w USA, jak i w Polsce. Główne ole obsadzone są dwójką młodych osób- Katherine Langford w roli Hannah oraz Dylan Minnette jako postać Claya. 

Fabuła opiera się o samobójstwo uczęszczającej do szkoły średniej dziewczyny, Hannah Baker. Nie odchodzi ona jednak bez niczego- zostawia po sobie 13 kaset- tytułowe 13 powodów, które doprowadziły ją do stanu bezsilności i myśli o bezsensie, przez które odebrała sobie życie. Akcję śledzimy oczami Claya Jensena- przyjaciela, a wręcz niespełnionej miłości Hannah, który odsłuchuje te kasety i próbuje zrozumieć, pogodzić się z rzeczywistością. Każda kaseta jest specjalnie zaadresowana i o kimś opowiada, każda z kaset jest historią, które dodane do siebie, skumulowane okazały się za ciężkim brzemieniem dla głównej bohaterki.

Przechodząc do sedna...

Serial "13 powodów" podejmuje się problematyki zupełnie niełatwej, jaką jest samobójstwo. Motywem przewodnim są te powody- mimo tego, że niektóre mogą wydawać się bardziej błahe to każdy ma takie samo znaczenie. Można tutaj postawić pytanie- dlaczego mamy porównywać jakąś małą, pojedynczą rzecz do czegoś dużego, co ma właściwie wpływ na całe życie? Na pewno porównywać ich nie można, ale problematyka serialu ma ukazać, że każdy się liczy. Tutaj pojawia nam się coś takiego jak hierarchia problemów. Na czym ona właściwie polegała? Pokazywała to, że gdyby każda z tych rzeczy, każdy z tych powodów był jedynym to podmiot przewodni, jakim tu jest Hannah byłby w stanie je udźwignąć- z największym problemem można sobie poradzić, ale jest to na pewno trudniejsze, jeśli dochodzi do kumulacji. W serialu mamy również ukazany ciąg przyczynowo skutkowy- przez jedno, małe wysłane zdjęcie, ludzie zaczęli traktować tę młodą dziewczynę przedmiotowo, co skutków miało wiele. Czasem Hannah wydaje nam się tam osobą irytującą, traktującą wszystko zbyt poważnie. Tutaj jednak serial spełnia również swoją rolę- miał uświadomić, że samobójstwo nie jest żadnym rozwiązaniem i żadnym wyjściem, a Hannah nie była osobą idealną i nie przyjmowała pomocy, co daje nam obraz, że nie powinniśmy się z nią utożsamiać, nie powinniśmy jej przypominać, powinniśmy postąpić inaczej. Problematyka jest trudna, wręcz ciężka, ale serial poradził sobie z jej przedstawieniem i to w ciekawy, dobry do oglądania sposób.

W fabule oprócz losów Hannah, poznajemy każdą osobę z jej otoczenia i ich odbiór tego co się wydarzyło, co daje nam wiele zupełnie nowych historii do opowiedzenia.

W moim mniemaniu gra aktorska jest dobra, zwłaszcza w zważaniu na to, że aktorzy mieli do zagrania naprawdę trudne sceny. Kamera cały czas śledziła twarz Hannah więc jej mimika musiała być zawsze dopasowana do sytuacji i jak najbardziej była. 

Scenografii również nic zarzucić nie można- mamy w serialu sporo miejsc, w których "śledzimy" Hannah- szkołę, uroczą kawiarnię u Moneta, mieszkania bohaterów czy sklep rodziców bohaterki. Ciekawym bardzo posunięciem jest to, że podczas słuchania kaset dochodzi do "łączenia się" obrazu rzeczywistego z wyobrażeniem przeszłości. Clay "widzi" swoją przyjaciółkę oczami wyobraźni, jego umysł przywołuje ją bardzo rzeczywiście by oddać to, że on jednak przez długi czas nie może pogodzić się z jej śmiercią.

Serial jest również zaopatrzony w świetną oprawę muzyczną czy śpiewem Seleny Gomez, która jest również producentką serialu. 

Kolory, ujęcia i muzyka tworzą całość, która świetnie oddaje klimat serialu.

○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○○

Jako odbiorca serialu wciągamy się w opowieść, której odsłuchuje Clay doświadczając wielu uczuć. Tak samo jak postacie odczuwamy złość, gniew co do niesprawiedliwości niektórych sytuacji, wzruszamy się bądź zasmucamy, serial może doprowadzić do łez. Zmusza do refleksji, jak my zachowalibyśmy się w danej sytuacji, co gdybyśmy byli jednym z bohaterów? 

Co prawda na drugi sezon serialu jestem nastawiona sceptycznie, bo uważam, że to, co miało być do powiedzenia zostało już powiedziane, jednak mam nadzieję, że serial mnie pozytywnie zaskoczy, być może w nowej odsłonie, opowiadając kolejne historie.





OCENA JAKOŚCI

Uważasz, że ocena jest nieuczciwa? Zgłoś to przyciskiem "zgłoś" na dole, a administracja portalu sprawdzi tą ocenę!
JAK MOGĘ ZAROBIĆ PUNKTY DLA FANDOMU Z TEGO POSTA / CO MOGĘ TERAZ ZROBIĆ?
Jaka jest Twoja reakcja?
1
OK
1
Super
0
Śmiech
0
Zdziwienie
0
Złość
0
Smutek
PUNKTACJA Z TEGO POSTA NIE JEST WLICZANA DO AKTUALNYCH AKCJI KONKURSOWYCH PORTALU ALE
Wciąż możesz go komentować, oceniać i brać udział w jego wyzwaniach, a być może zdecydujemy się go podbić i tym samym zaliczyć z niego punkty do aktualnych akcji serwisu - im większa w nim aktywność, tym większa szansa byśmy podjęli taką decyzję :)

Redaktor tego posta zarobił dotychczas 960 punktów za:

Jakość:20Popularność:798
Wsparcie:0Ocena i wartość ocen:8
Wyróżnienia/kary:0Komentarze i reakcje:102
W trwającej akcji redaktor dla tego fandomu uzyskał skuteczność % ( polecanych dyskusji z napisanych w tym fandomie)
O CO CHODZI Z PUNKTAMI DLA REDAKTORÓW? ZA CO SIĘ JE ZARABIA?

Zaloguj się, aby zarabiać punkty z aktywności w postach !

Interesuje Cię ten serial? Bądź na bieżąco ! Dołącz do polecanej przez nas grupy fanowskiej o 13 Reasons Why na Facebooku i poznaj innych fanów serialu !
Kliknij tutaj, aby dołączyć
Betty Cooper Użytkownik 8,278 pkt
798 czytelników Lip 19, 2017

Twój komentarz lub propozycja wyzwania do posta

Możesz wkleić bezpośredni link do grafiki / video aby umieścić ją w treści komentarza
Podpisz się (nick, imię etc.)
Prywatność: Twój adres email zostanie tylko wykorzystany do przesłania powiadomień.
Weryfikacja antyspamowa:

Aby zapobiec tej weryfikacji w przyszłości i zbierać punkty w serwisie, proszę zaloguj się lub zarejestruj.

10 Komentarzy

Fitz Użytkownik 3,550 pkt
Super recenzja :) Jak dla mnie niektóre odcinki się za długo ciągnęły i były po prostu nudne, ale ogólnie tematyka serialu i wykonanie i mi się spodobały. Nie wiem co sądzić o drugim sezonie, mam podobne zdanie jak ty.
+5 głosów
Lip 19, 2017
jestem_pegazem Użytkownik 49,575 pkt
Pomysł na zrobienie tego serialu był świetny i cieszę się, że Netflix podjął się tego zadania. Dobrze, że powstają seriale, które ukazują poważne problemy wśród ludzi młodych. Uważam, że serial jest dobry, nie należy do jednych z moich ulubionych, ale nie mogę powiedzieć, że jest zły. Na początku powiem szczerze, że serial troszkę mnie nudził, dla mnie akcja zaczyna się tak od 10/11 odcinka, dopiero wtedy ten serial mnie przekonał do siebie. Pewnie wiele osób uważało, że Hannah przesadza i sama tak uważałam dopóki nie skończyłam serialu. Ona chciała pokazać nawet te błahe powody, bo to one powoli zaszczepiały tę myśl w jej głowie, a później kiedy się skumulowały podjęła taką decyzję jaką podjęła. Jedynie zastanawiam się czemu Hannah nie zrobiła nic, kiedy Jessica była gwałcona. Nie wyobrażam sobie, żebym siedziała w szafie i nie reagowała na to co się dzieje. Nawet jeśli Bryce był silniejszy to jak dla mnie powinna chociaż spróbować to przerwać. Nie wiem jak inni, ale ja na pewno bym próbowała nie dopuścić do tego co się stało. Muzyka i scenografia bardzo mi się podobały. Co do drugiego sezonu, to wolałabym, żeby jednak się nie pojawiał, bo to zbędne przedłużanie. Czasami dobrze zostawić oglądającego z niewyjaśnionym do końca sprawami, aby każdy wymyślił im taki koniec jaki chce, ale to decyzja twórców. Mimo tego i tak obejrzę drugi sezon.
+3 głosów
Lip 19, 2017
Betty Cooper Użytkownik 8,278 pkt
Tutaj odpowiem na kwestię, dlaczego Hannah nic nie zrobiła w wypadku gwałtu na Jessice (jest to tłumaczone w "14" odcinku specjalnym, gdzie wypowiadają się aktorzy, producenci, psychologowie etc.). Kiedy ktoś doświadcza krzywdy w przeszłości, na traumatyczne przeżycia reaguje (z tego co się nie mylę) ucieczką, atakiem bądź przerwaniem tej sytuacji bądź znieruchomieniem. Niestety Hannah udzieliła się ta sama, trzecia, bierna opcja.
Tutaj chciałabym polecić ten odcinek specjalny, który tłumaczy wiele kwestii w serialu i zachowanie Hannah- obejrzałam go dopiero wczoraj właśnie na potrzeby tej recenzji.
jestem_pegazem Użytkownik 49,575 pkt
Tego odcinka nie oglądałam, aż do dzisiaj nie wiedziała, że on istnieje. Jak znajdę chwilę czasu to zapoznam się z nim.
beata_b99 Użytkownik 67,669 pkt
Seial był i dalej jest bardzo polecany przez wszystkich, dlatego też zdecydowałam się go obejrzeć. Powiem tak, spodziewałam się czegoś lepszego, ale mimo to ten serial mi się spodobał. Myślę, że wszyscy powinni go obejrzeć ze względu na problematykę jaką porusza. Skłonił mnie on do wielu przemyśleń i refleksji, zazwyczaj po obejrzeniu każdego z odcinków, długo myślałam nad znaczeniem każdego powodu samobójstwa Hannah. Niemniej jednak momentami odcinki były za bardzo przeciągnięte i zbyt nudne. Nieraz patrzyłam na zegarek i odliczałam do końca, nie mogłam się doczekać aż dana scena czy nawet cały odcinek dobiegnie końca. Ale mimo wszytsko cały serial oceniam pozytywnie, chociaż zastanawia mnie właśnie ten kolejny sezon, czy to aby na pewno jest konieczne i będzie miało sens.
+3 głosów
Lip 19, 2017
eriko_os Użytkownik 150 pkt
Serial jak cały jest świetny i na prawdę wart obejrzenia. Niektóre odcinki zwłaszcza te na początku i w środku były często strasznie nudne, jednak nie ukrywam, że serial bardzo grał na moich emocjach, a takie produkcje mega podziwiam. Nie wiem za bardzo czy drugi sezon jest tutaj potrzebny....wolałbym jakiś dłuższy odcinek specjalny wyjaśniający wszystkie wątki, niż rozciągać to na kolejny sezon. Mam jednak nadzieję, że się nie zawiodę na drugim sezonie i że akcja wciąż będzie się głównie skupiać na postaci Hannah, bo jednak jakby poszli z tematem trochę dalej, a jej postać zostałaby zamieciona w kąt, to tak trochę nie bardzo xd
+3 głosów
Lip 19, 2017
Betty Cooper Użytkownik 8,278 pkt
Odcinek specjalny jeden istnieje, nie wyjaśnia on niedopowiedzianych wątków może, ale tłumaczy niektóre czyny Hannah etc. Jest to odcinek "czternasty", w którym wypowiadają się psychologowie, aktorzy czy producenci.
Drugi sezon z tego co wiem ma się skupiać na innych postaciach, chodzą plotki, że ma być również znany pod inną nazwą, czyli nie będzie "13 powodów 2" tylko nowy tytuł i nowe wątki czy historie.
xxWhiteAngelxx Użytkownik 73 pkt
Serial zamierzam obejrzeć natomiast zastanawiam się czy nie lepiej będę najpierw przyczytać książkę. W końcu jeśli jej nie przeczytam a obejrzę serial to potem czytać książkę to już tak raczej słabo. Więc zanim serial obejrzę to trichę czasu jeszcze minie bo mam jeszcze kilka innych książek do przeczytania i 2 inne seriale do skończę ja a zwłaszcza 1  w którym jestem już na ostatnim sezonie
+3 głosów
Lip 20, 2017
Betty Cooper Użytkownik 8,278 pkt
Ja nie przeczytałam książki i trochę żałuję, a po obejrzeniu serialu jakoś mnie już tak bardzo nie ciągnie... Będę miała już wyrobione wyobrażenie o sytuacjach czy bohaterach, co zabiera przyjemność z książki. Racja, lepiej najpierw przeczytać, a dopiero później obejrzeć.
MalenaRatnerPL Użytkownik 338,566 pkt
Świetna recenzja, na pewno zachęca do obejrzenia serialu :D
+2 głosów
Lip 19, 2017
Paulina Korejke 3 Użytkownik 654,334 pkt
mam zamiar obejrzeć <3
+2 głosów
Lip 19, 2017
xvmbbh Użytkownik 49,701 pkt
Bardzo fajna recenzja. Mi osobiście serial się podobał, jednak nie wszystkie 'powody' były naprawdę sensowne i nie musiały w żadnym wypadku prowadzić do samobójstwa Hannah
+2 głosów
Lip 20, 2017
Martyna Matuszak Użytkownik 4,137 pkt
Planuje obejrzeć 13 powodów, bo jest coś w tym serialu, że mnie przyciąga.
+2 głosów
Lip 20, 2017
n_sliwinska Użytkownik 1,395 pkt
Piszesz świetne recenzje!
+2 głosów
Lip 21, 2017

Twój wynik:

Jeszcze w nic nie grałeś. Nie odnotowano żadnej aktywności w grze.
198 osób na stronie
0 Użytkowników oraz 198 Gości
Dziś posty czytano : 15771 razy

Fandomy, do których należę

Zaloguj się, aby zobaczyć fandomy, do których należysz i dołączać do nowych!

Fandomy, które obserwuję

Zaloguj się, aby zobaczyć fandomy, które Cię interesują i obserwować nowe!

Zainteresowani tym postem

Liczba osób: 0

Największe fandomy

  1. Riverdale
    189 osób
  2. The 100
    138 osób
  3. Ananasy Sylwii
    134 osób
  4. Bambinos
    125 osób
  5. Bartek Lovers
    121 osób
  6. Supiwerki
    73 osób
  7. Arturonators
    71 osób
  8. Potterheads
    67 osób
  9. Shawn Mendes Army
    60 osób
  10. SikorskiSquad
    39 osób
  11. Domisiaki
    35 osób
  12. Once Upon A Time
    29 osób
  13. Pretty Little Liars
    25 osób
  14. Donaty Agaty
    25 osób
  15. Pamiętniki Wampirów
    20 osób
  16. Remonators
    16 osób
  17. GRY
    14 osób
  18. Misiaki Sysi
    12 osób
  19. Famous In Love
    11 osób
  20. Kluseczki Olgi
    10 osób
  21. Zosiaki
    6 osób
  22. Temorki
    5 osób
  23. FANDOMS YOUTUBE
    5 osób
  24. Sonbird Team
    5 osób
  25. Life Is Strange
    4 osób
  26. Dua Lipa
    4 osób
  27. The Good Place
    3 osób
  28. PC
    2 osób
  29. Nintendo
    2 osób
  30. Young Stars Festival
    1 osób
  1. Riverdale
    559227 punktów
  2. Young Stars Festival
    45103 punktów
  3. Bartek Lovers
    43697 punktów
  4. Potterheads
    40152 punktów
  5. Supiwerki
    40141 punktów
  6. The 100
    39095 punktów
  7. SikorskiSquad
    33870 punktów
  8. Arturonators
    30077 punktów
  9. SERIALE
    25698 punktów
  10. GRY
    23235 punktów
  11. Life Is Strange
    22261 punktów
  12. Famous In Love
    22255 punktów
  13. FILMY/SERIALE/TV
    20184 punktów
  14. Domisiaki
    18478 punktów
  15. Once Upon A Time
    17824 punktów
  16. Ania, nie Anna
    17384 punktów
  17. Ananasy Sylwii
    17381 punktów
  18. Pretty Little Liars
    13210 punktów
  19. YOUNG STARS
    12906 punktów
  20. Shawn Mendes Army
    12724 punktów
  21. Forza
    11944 punktów
  22. Sonbird Team
    10858 punktów
  23. Remonators
    10275 punktów
  24. Eurowizja
    10178 punktów
  25. GWIAZDY YOUNG STARS
    9293 punktów
  26. Dua Lipa
    7998 punktów
  27. TALENTY
    6487 punktów
  28. MUZYKA
    6455 punktów
  29. Playstation VR
    6183 punktów
  30. FILMY
    5778 punktów
  31. Nintendo
    5340 punktów
  32. Pamiętniki Wampirów
    5149 punktów
  33. Detroit
    4993 punktów
  34. Tomb Raider
    4941 punktów
  35. Stranger Things
    4668 punktów
  36. KSIĄŻKI
    4618 punktów
  37. INNE
    4607 punktów
  38. Progress Armia
    4289 punktów
  39. The Originals
    4238 punktów
  40. Misiaki Sysi
    4232 punktów
  41. 13 Reasons Why
    4001 punktów
  42. Bambinos
    3907 punktów
  43. Young Stars News
    3272 punktów
  44. Sport
    2900 punktów
  45. K-Pop
    2750 punktów
  46. American Horror Story
    2606 punktów
  47. God Of War
    2549 punktów
  48. YOUTUBE
    2284 punktów
  49. Kortezjanie
    2121 punktów
  50. Puthinators
    1940 punktów
  51. Sony Playstation
    1724 punktów
  52. Przygodowe
    1150 punktów
  53. MMers
    934 punktów
  54. FPS
    863 punktów
  55. Temorki
    855 punktów
  56. Team Rieger
    799 punktów
  57. R5Family
    635 punktów
  58. PC
    538 punktów
  59. Kluseczki Olgi
    528 punktów
  60. Arianators
    521 punktów
  61. Uncharted
    482 punktów
  62. Zosiaki
    482 punktów
  63. LUDZIE
    423 punktów
  64. Directioners
    327 punktów
  65. FANDOMS TALENTS
    297 punktów
  66. Soy Luna
    296 punktów
  67. #talentobranie
    288 punktów
  68. 5SOSFam
    260 punktów
  69. Akcja & Przygoda
    220 punktów
  70. PROJEKT FANDOMS
    178 punktów
  71. Beautilles
    152 punktów
  72. The Good Place
    148 punktów
  73. Selenators
    137 punktów
  74. Strzelanki
    105 punktów
  75. Donaty Agaty
    104 punktów
  76. Orlandonators
    102 punktów
  77. Podróże
    89 punktów
  78. Swifties
    72 punktów
  79. Far Cry
    51 punktów
  80. Wyścigi
    45 punktów
  1. Potterheads
    1051 punktów
  2. FILMY
    350 punktów
  3. FILMY/SERIALE/TV
    350 punktów
  1. Potterheads
    13365 punktów
  2. The 100
    9393 punktów
  3. SERIALE
    4034 punktów
  4. FILMY/SERIALE/TV
    3861 punktów
  5. Riverdale
    3736 punktów
  6. YOUNG STARS
    2137 punktów
  7. Young Stars Festival
    1408 punktów
  8. Bartek Lovers
    1369 punktów
  9. SikorskiSquad
    881 punktów
  10. Ananasy Sylwii
    865 punktów
  11. Once Upon A Time
    519 punktów
  12. Pretty Little Liars
    491 punktów
  13. FILMY
    352 punktów
  14. Life Is Strange
    349 punktów
  15. Domisiaki
    338 punktów
  16. GRY
    327 punktów
  17. Remonators
    218 punktów
  18. Arturonators
    212 punktów
  19. MUZYKA
    170 punktów
  20. Supiwerki
    137 punktów
  21. Bambinos
    65 punktów
  22. Shawn Mendes Army
    42 punktów
  23. Sonbird Team
    33 punktów
  24. TALENTY
    32 punktów
  25. INNE
    28 punktów
  26. Pamiętniki Wampirów
    27 punktów
  27. KSIĄŻKI
    21 punktów
  28. Stranger Things
    21 punktów
  29. Dua Lipa
    16 punktów
  30. Young Stars News
    16 punktów
  31. Ania, nie Anna
    13 punktów
  32. Eurowizja
    12 punktów
  33. The Originals
    12 punktów
  34. Nintendo
    11 punktów
  35. Famous In Love
    10 punktów
  36. Sport
    10 punktów
  37. God Of War
    8 punktów
  38. Detroit
    6 punktów
  39. 13 Reasons Why
    5 punktów
  40. YOUTUBE
    4 punktów
  41. Arianators
    3 punktów
  42. LUDZIE
    2 punktów
  43. Progress Armia
    2 punktów
  44. Misiaki Sysi
    1 punktów
  45. Playstation VR
    1 punktów
  1. Potterheads
    37555 punktów
  2. Riverdale
    4469 punktów
  3. Ananasy Sylwii
    3072 punktów
  4. Pretty Little Liars
    2607 punktów
  5. Shawn Mendes Army
    2191 punktów
  6. The 100
    1649 punktów
  7. Bartek Lovers
    1586 punktów
  8. Sonbird Team
    1486 punktów
  9. Once Upon A Time
    1216 punktów
  10. Dua Lipa
    1047 punktów
  11. The Originals
    989 punktów
  12. Soy Luna
    986 punktów
  13. Bambinos
    918 punktów
  14. K-Pop
    902 punktów
  15. Supiwerki
    851 punktów
Kontakt Post