+16 głosów
(postid: 296942) 
ZALOGUJ SIĘ I DOŁĄCZ DO TEGO FANDOMU!

„Dziewczyna z pociągu” – światowy bestseller, thriller Pauli Hawkins z roku 2015, utrzymujący się przez 14 tygodni na pierwszym miejscu w rankingu według magazynu „New York Times”. Miliony sprzedanych egzemplarzy i wykupienie praw do zagranicznych wydań przez blisko pięćdziesiąt krajów. Polecana m.in. przez Stephena Kinga i Tess Gerritsen. Książka, która pomimo tak wielu zachwytów, spotkała się także z wielką falą krytyki i w znacznym stopniu podzieliła opinie czytelników.


Główna bohaterka – Rachel Watson – kompletnie nie radzi sobie w życiu. Mimo upływu czasu nadal nie może pogodzić się z rozwodem i nową żoną byłego męża, straciła pracę, a alkohol towarzyszy jej niemal każdego dnia. Jedyną rzeczą, która pozostaje niezmieniona jest pociąg. Rachel codziennie o tej samej porze podróżuje nim do Londynu. Każdego dnia zatrzymuje się on w tym samym miejscu, naprzeciwko szeregu domów. W jednym z nich mieszka, idealna według Rachel, para i choć kompletnie ich nie zna w swojej głowie snuje wizje ich życia. Wymyśla im różne imiona, próbuje odgadnąć czym się zajmują i jak razem spędzają czas. Nagłe zaginięcie kobiety z obserwowanego domu, przewraca życie głównej bohaterki do góry nogami. Rachel stara się rozwikłać zagadkę zaginięcia, lecz dowiaduje się przy tym strasznej prawdy o swojej przeszłości…


Forma powieści przypomina dziennik. Trzy kobiety – Rachel, Megan (zaginiona kobieta) i Anna (żona byłego męża Rachel) – przekazują swoje własne historie, z których każda wiąże się ze sobą. Możemy przez to zobaczyć te same sytuacje, ale przedstawiane z różnych perspektyw i inaczej oceniane. Wyczerpujące opisy problemów alkoholowych głównej bohaterki, jej użalanie się nad sobą i swoim życiem zajmują w książce dużo miejsca i czasami mogłyby być o wiele krótsze. Sama akcja przyspiesza dopiero pod koniec i to tam możemy się spodziewać najciekawszych fragmentów. Trzeba jednak przyznać, że Paula Hawkins dobrze wykorzystała mylenie tropów. Czytelnik z chwili na chwilę może poczuć się zagubiony w swoich domysłach i kompletnie zmienić ocenę poszczególnych postaci, a końcówka, rozwikłanie zagadki, jest dosyć zaskakująca i to niewątpliwie stanowi zaletę dzieła.


„Dziewczyna z pociągu” dla jednych okazała się ogromnym rozczarowaniem, dla innych wręcz przeciwnie. Po książce, która z tak wielkim szumem weszła na rynek, faktycznie można było spodziewać się czegoś więcej. Jednak według mnie jest godna polecenia, chociażby po to, aby wyrobić sobie na jej temat swoją własną, indywidualną opinię ;)


OCENA JAKOŚCI

Uważasz, że ocena jest nieuczciwa? Zgłoś to przyciskiem "zgłoś" na dole, a administracja portalu sprawdzi tą ocenę!
JAK MOGĘ ZAROBIĆ PUNKTY DLA FANDOMU Z TEGO POSTA / CO MOGĘ TERAZ ZROBIĆ?
Jaka jest Twoja reakcja?
0
OK
0
Super
0
Śmiech
0
Zdziwienie
0
Złość
0
Smutek
PUNKTACJA Z TEGO POSTA NIE JEST WLICZANA DO AKTUALNYCH AKCJI KONKURSOWYCH PORTALU ALE
Wciąż możesz go komentować, oceniać i brać udział w jego wyzwaniach, a być może zdecydujemy się go podbić i tym samym zaliczyć z niego punkty do aktualnych akcji serwisu - im większa w nim aktywność, tym większa szansa byśmy podjęli taką decyzję :)

Redaktor tego posta zarobił dotychczas 472 punktów za:

Jakość:20Popularność:192
Wsparcie:0Ocena i wartość ocen:16
Wyróżnienia/kary:0Komentarze i reakcje:180
W trwającej akcji redaktor dla tego fandomu uzyskał skuteczność % ( polecanych dyskusji z napisanych w tym fandomie)
O CO CHODZI Z PUNKTAMI DLA REDAKTORÓW? ZA CO SIĘ JE ZARABIA?

Zaloguj się, aby zarabiać punkty z aktywności w postach !

mrl. Użytkownik 24,989 pkt
192 czytelników Sie 10, 2017

Twój komentarz lub propozycja wyzwania do posta

Możesz wkleić bezpośredni link do grafiki / video aby umieścić ją w treści komentarza
Podpisz się (nick, imię etc.)
Prywatność: Twój adres email zostanie tylko wykorzystany do przesłania powiadomień.
Weryfikacja antyspamowa:

Aby zapobiec tej weryfikacji w przyszłości i zbierać punkty w serwisie, proszę zaloguj się lub zarejestruj.

9 Komentarzy

Turhan H. Użytkownik 20,911 pkt
Ja nie czytałam chociaż pożeram książki każdego dnia. Też słyszałam różne opinie na jej temat od zachwytów po nazwanie chłamem. Muszę jednak przeczytać i sama wyrobić sobie opinię.
+14 głosów
Sie 10, 2017
Kobieta Sulejmana Użytkownik 35,899 pkt
przeczytaj koniecznie ;)
Mihrisah Użytkownik 4,036 pkt
Kupiłam i... żałowałam :( zero napięcia, amnezja głównej bohaterki, która nie pamiętała, że ją były lał (no serio?), ale co gorsza, powieść ta zalatywała plagiatem, czułam się troche jakbym czytała po raz kolejny znakomicie napisaną z resztą "zaginioną dziewczynę" Gillian Flynn... podsumowując, książka ta nie przypadła mi do gustu :(
+13 głosów
Sie 10, 2017
Mihrisah Użytkownik 4,036 pkt
Akurat temat medycyny nie jest mi obcy i znam pojęcia przedstawione przez Panią, jednak w mojej subiektywnej ocenie były one przedstawione dość groteskowo w tejże książce :)
Wloszka Użytkownik 176,335 pkt
swietna ksiazka. widzialam!!
+13 głosów
Sie 10, 2017
Wloszka Użytkownik 176,335 pkt
Co ja pisze. tzn czytalam a film widzialam.
Kobieta Sulejmana Użytkownik 35,899 pkt
ksiązka dużo lepsza niż film...
nie każdy zrozumie treść a film został zbyt mocno uproszczony...nie jest to lektura dla młodych czytelników, chyba że dla takich, którzy mocno balują do utraty świadomości lub przynajmniej studiują nauki o stanie duszy człowieka...czyli psychologia, psychiatria, albo chociaż filozofia...
+11 głosów
Sie 10, 2017
Gevherhan S. Użytkownik 1,176 pkt
Po recenzji zapowiada się zachęcająco... Może kiedys przeczytam lu ogladne film(jeśli jest lub będzie) ;-)
+11 głosów
Sie 11, 2017
mrl. Użytkownik 24,989 pkt
Film już jest :)
Gevherhan S. Użytkownik 1,176 pkt
Wiem wiem, tylko nie wiem czy przeczytam lub ogladane... Może wybiorę film...
tempxbrenn Użytkownik 117,925 pkt
Dostałam na urodziny i dość szybko przeczytałam :D
+8 głosów
Sie 10, 2017
Turhan H. Użytkownik 20,911 pkt
No i jaka jest Twoja opinia?
Kleusa Użytkownik 9,445 pkt
Nie czytałam. Preferuję inną literaturę, nie ukrywam, że z akcentem na polską. Podobną tematykę można znaleźć i w naszej rzeczywistości, i na kartach powieści. Planuję w niedalekiej przyszłości zapoznanie się z "Dziewczyną z pociągu", chociażby tylko po to, aby wyrobić sobie własną opinię.
+7 głosów
Sie 18, 2017
Moonchild Użytkownik 35,045 pkt
przeczytałam wiele książek ale jakoś do tej nie mogę się zabrać, może w końcu skuszę się ją przeczytać. świetny post!
+4 głosów
Sie 12, 2017
oliczka69 Użytkownik 262 pkt
Próbowałam przeczytać tą książkę, ale jakoś mnie nie zaciekawiła, w sensie że początek, miał ktoś tak samo? Może potem robi się ciekawiej?
+2 głosów
Sie 15, 2017

Twój wynik:

Jeszcze w nic nie grałeś. Nie odnotowano żadnej aktywności w grze.
151 osób na stronie
0 Użytkowników oraz 151 Gości
Dziś posty czytano : 14786 razy

Fandomy, do których należę

Zaloguj się, aby zobaczyć fandomy, do których należysz i dołączać do nowych!

Fandomy, które obserwuję

Zaloguj się, aby zobaczyć fandomy, które Cię interesują i obserwować nowe!

Zainteresowani tym postem

Liczba osób: 1

Największe fandomy

  1. Riverdale
    189 osób
  2. The 100
    138 osób
  3. Ananasy Sylwii
    134 osób
  4. Bambinos
    125 osób
  5. Bartek Lovers
    121 osób
  6. Supiwerki
    73 osób
  7. Arturonators
    71 osób
  8. Potterheads
    67 osób
  9. Shawn Mendes Army
    60 osób
  10. SikorskiSquad
    39 osób
  11. Domisiaki
    35 osób
  12. Once Upon A Time
    29 osób
  13. Pretty Little Liars
    25 osób
  14. Donaty Agaty
    25 osób
  15. Pamiętniki Wampirów
    20 osób
  16. Remonators
    16 osób
  17. GRY
    14 osób
  18. Misiaki Sysi
    12 osób
  19. Famous In Love
    11 osób
  20. Kluseczki Olgi
    10 osób
  21. Zosiaki
    6 osób
  22. Temorki
    5 osób
  23. FANDOMS YOUTUBE
    5 osób
  24. Sonbird Team
    5 osób
  25. Life Is Strange
    4 osób
  26. Dua Lipa
    4 osób
  27. The Good Place
    3 osób
  28. PC
    2 osób
  29. Nintendo
    2 osób
  30. Young Stars Festival
    1 osób
  1. Riverdale
    554339 punktów
  2. Young Stars Festival
    44876 punktów
  3. Bartek Lovers
    43526 punktów
  4. Supiwerki
    39853 punktów
  5. Potterheads
    39849 punktów
  6. The 100
    38837 punktów
  7. SikorskiSquad
    32956 punktów
  8. Arturonators
    29735 punktów
  9. SERIALE
    25609 punktów
  10. GRY
    23075 punktów
  11. Life Is Strange
    22080 punktów
  12. Famous In Love
    21929 punktów
  13. FILMY/SERIALE/TV
    20165 punktów
  14. Domisiaki
    18356 punktów
  15. Once Upon A Time
    17606 punktów
  16. Ania, nie Anna
    17342 punktów
  17. Ananasy Sylwii
    17195 punktów
  18. Pretty Little Liars
    13118 punktów
  19. YOUNG STARS
    12872 punktów
  20. Shawn Mendes Army
    12673 punktów
  21. Forza
    11247 punktów
  22. Sonbird Team
    10831 punktów
  23. Remonators
    10197 punktów
  24. Eurowizja
    10097 punktów
  25. GWIAZDY YOUNG STARS
    9280 punktów
  26. Dua Lipa
    7962 punktów
  27. TALENTY
    6454 punktów
  28. MUZYKA
    6412 punktów
  29. Playstation VR
    6142 punktów
  30. FILMY
    5732 punktów
  31. Nintendo
    5302 punktów
  32. Pamiętniki Wampirów
    5034 punktów
  33. Detroit
    4983 punktów
  34. Tomb Raider
    4924 punktów
  35. KSIĄŻKI
    4594 punktów
  36. INNE
    4589 punktów
  37. Stranger Things
    4542 punktów
  38. Progress Armia
    4281 punktów
  39. The Originals
    4231 punktów
  40. Misiaki Sysi
    4178 punktów
  41. 13 Reasons Why
    3969 punktów
  42. Bambinos
    3810 punktów
  43. Young Stars News
    3219 punktów
  44. Sport
    2846 punktów
  45. K-Pop
    2739 punktów
  46. American Horror Story
    2598 punktów
  47. God Of War
    2527 punktów
  48. YOUTUBE
    2252 punktów
  49. Kortezjanie
    2114 punktów
  50. Puthinators
    1933 punktów
  51. Sony Playstation
    1630 punktów
  52. Przygodowe
    1150 punktów
  53. MMers
    904 punktów
  54. Temorki
    848 punktów
  55. FPS
    831 punktów
  56. Team Rieger
    782 punktów
  57. R5Family
    608 punktów
  58. PC
    527 punktów
  59. Kluseczki Olgi
    509 punktów
  60. Arianators
    492 punktów
  61. Uncharted
    477 punktów
  62. Zosiaki
    400 punktów
  63. LUDZIE
    391 punktów
  64. Directioners
    315 punktów
  65. FANDOMS TALENTS
    287 punktów
  66. Soy Luna
    287 punktów
  67. #talentobranie
    282 punktów
  68. 5SOSFam
    246 punktów
  69. Akcja & Przygoda
    220 punktów
  70. PROJEKT FANDOMS
    175 punktów
  71. Beautilles
    144 punktów
  72. The Good Place
    143 punktów
  73. Selenators
    130 punktów
  74. Donaty Agaty
    101 punktów
  75. Strzelanki
    98 punktów
  76. Orlandonators
    97 punktów
  77. Podróże
    84 punktów
  78. Swifties
    57 punktów
  79. Far Cry
    45 punktów
  80. Wyścigi
    45 punktów
  1. Potterheads
    977 punktów
  2. FILMY
    350 punktów
  3. FILMY/SERIALE/TV
    350 punktów
  1. Potterheads
    13365 punktów
  2. The 100
    9393 punktów
  3. SERIALE
    4034 punktów
  4. FILMY/SERIALE/TV
    3861 punktów
  5. Riverdale
    3736 punktów
  6. YOUNG STARS
    2137 punktów
  7. Young Stars Festival
    1408 punktów
  8. Bartek Lovers
    1369 punktów
  9. SikorskiSquad
    881 punktów
  10. Ananasy Sylwii
    865 punktów
  11. Once Upon A Time
    519 punktów
  12. Pretty Little Liars
    491 punktów
  13. FILMY
    352 punktów
  14. Life Is Strange
    349 punktów
  15. Domisiaki
    338 punktów
  16. GRY
    327 punktów
  17. Remonators
    218 punktów
  18. Arturonators
    212 punktów
  19. MUZYKA
    170 punktów
  20. Supiwerki
    137 punktów
  21. Bambinos
    65 punktów
  22. Shawn Mendes Army
    42 punktów
  23. Sonbird Team
    33 punktów
  24. TALENTY
    32 punktów
  25. INNE
    28 punktów
  26. Pamiętniki Wampirów
    27 punktów
  27. KSIĄŻKI
    21 punktów
  28. Stranger Things
    21 punktów
  29. Dua Lipa
    16 punktów
  30. Young Stars News
    16 punktów
  31. Ania, nie Anna
    13 punktów
  32. Eurowizja
    12 punktów
  33. The Originals
    12 punktów
  34. Nintendo
    11 punktów
  35. Famous In Love
    10 punktów
  36. Sport
    10 punktów
  37. God Of War
    8 punktów
  38. Detroit
    6 punktów
  39. 13 Reasons Why
    5 punktów
  40. YOUTUBE
    4 punktów
  41. Arianators
    3 punktów
  42. LUDZIE
    2 punktów
  43. Progress Armia
    2 punktów
  44. Misiaki Sysi
    1 punktów
  45. Playstation VR
    1 punktów
  1. Potterheads
    37555 punktów
  2. Riverdale
    4469 punktów
  3. Ananasy Sylwii
    3072 punktów
  4. Pretty Little Liars
    2607 punktów
  5. Shawn Mendes Army
    2191 punktów
  6. The 100
    1649 punktów
  7. Bartek Lovers
    1586 punktów
  8. Sonbird Team
    1486 punktów
  9. Once Upon A Time
    1216 punktów
  10. Dua Lipa
    1047 punktów
  11. The Originals
    989 punktów
  12. Soy Luna
    986 punktów
  13. Bambinos
    918 punktów
  14. K-Pop
    902 punktów
  15. Supiwerki
    851 punktów
Kontakt Post