+8 głosów
(postid: 319046) 
ZALOGUJ SIĘ I DOŁĄCZ DO TEGO FANDOMU!

Chcesz wiedzieć co Domisiaki uwielbiają czytać? Jeśli tak musisz koniecznie przeczytać tego posta!

ANNA JOPEK przedstawia nam WALKIRIE

"Z książką Paula Coelho pt. "Walkirie" miałam styczność jakieś dwa tygodnie temu. 

Została mi ona polecona przez moją przyjaciółkę. Wcześniej bałam się sięgnąć po jego książki gdyż nie do końca byłam przekonana do tematyki jego utworów. Książka opowiada o losach Paula i jego żony Chris. Paulo kolejny raz próbuje odnaleźć sens życia, znaleźć swoje miejsce na ziemi.Z tego powodu wyrusza w 40 dniową wedrówkę na pustynię. Jego żona choć na początku nie za bardzo jest przekonana co do słuszności wyprawy z czasem zmienia zdanie i wspiera męża w jego decyzji. Jej mąż jest magiem studiuje sztuki magiczne wierzy w magię. Natomiast Chris jest osobą wierzącą. Podczas podróży zmienia swój punkt widzenia i chce tak jak jej mąż poznać swojego anioła. Zaczyna dostrzegać zmiany jakie w jej życiu nastąpiły po pobieraniu nauk od męża.W książce pojawiają się również tytułowe walkirie. Mają one pomóc Paulowi i Chris w odnalezieniu swoich aniołów. Walkiria Walhalla. Stara się zniechęcić Chris mało tego uwodzi jej męża na jej oczach. Jej sposób pomocy budzi często wątpliwości. Czy jej metody pomogą i czy Paulo spotkał anioła musicie się dowiedzieć sami. sięgając po książkę.Zaczynając czytać miałam mieszane uczucia. Jak wiemy Paulo Coelho w swoich książkach zawiera tematykę religijną. Jest ona ciężka. I nie jest to do końca tematyka, którą lubię czytać. Autor posługuje się też często trudnym słownictwem. Jednak z kolejnymi stronami wciągałam się w książke coraz bardziej. I nim się obejrzałam miałam ją już skończoną.Co mi się w niej podobało. Dała mi wiele do myślenia. Zdałam sobie sprawę jak wiele można zobaczyć w otaczającym mnie świecie jeśli dam sobie taka możliwość i szansę. Urzekła mnie sama droga Paula i Chris w odnalezieniu anioła. Oddanie żony do męża było cudownie pokazane. Paulo moim zdaniem w mistrzowski sposób ukazał poszczególne etapy drogi duchowej bohaterów i ich zmianę. Mimo moich obaw jestem zachwycona,że przeczytałam tę książkę. Zmieniła moje nastawienie do świata oraz mój stosunek do samego autora. Jestem pewna, że sięgnę jeszcze nie raz po książki Paula Coelho. Wam mogę ja serdecznie polecić. Ja w momencie jej czytania miałam zastój od pół roku nie mogłam znaleźć żadnej książki, która by mnie zainteresowała. Dzięki niej na nowo odkryłam radość z czytania. Bardzo mocno polecam przeczytać tą książkę." 



Po tym krótkim streszczeniu/recenzji Anii przeczytałbym tą książkę. Ale powiem wam szczerze że nie jest w moim typie i trudno by mi ją się czytało. 

Moja ocena to 5.5/10

Streszczenie Marceliny Dyszy książki Uratuj mnie

"Mam kilka ulubionych książek. Jedną z nich jest książka Anny Bellon „Uratuj mnie”. Opowiada o życiu nastolatki, która pogrążyła się w żałobie i zerwała kontakt ze wszystkimi przyjaciółmi ponieważ zginął jej brat. Przedstawia także życie nastolatka który marzy uwolnić się od toksycznego ojca. Ucieczką od bólu jest dla nich pogrążenie się w muzyce. Książkę bardzo polecam, jest bardzo prawdziwa z wątkami miłosnymi i przedstawia realne problemy nastolatków."



Powiem tak, krótko napisałaś ale bardzo mnie zainteresowałaś tą książką. Jest bardzo ale to bardzo w moim typie przy okazji bardzo polecam książkę pt.   "Pamiętnik Narkomanki" autorstwa Barbary Rosiek. 

Moja ocena to 9/10 

Miłość za wszelką cenę to właśnie tą książkę przeczytała Dominika Bukowska! Zobaczcie co o niej sądzi

"Moją ulubioną książką jest thriller psychologiczny ,,Miłość za wszelką cenę" autorstwa Loisy Reid. Książka opowiada o losach nastoletniej Audrey, jej sąsiedzie Leo i jej młodszym bracie Peterowi. Audrey od kilku lat cierpi na depresję. W końcu przeprowadza sie z matką i bratem do małego miasta. Tam poznaje Leo - syna kobiety mieszkającej w Londynie. Chłopak tez cierpiał na chorobę psychiczną. Audrey zaczyna nowe życie. Zaczyna chodzić do szkoły brać leki a nawet chodzi z matką do psychologa. Wszystko super? Niezupełnie. Miłość zaczyna prowadzić dziewczynę na prostą a tymczasem największym wrogiem dziewczyny NADAL jest depresja. Audrey tnie się co nie uchodzi uwadze jej opiekuńczej matki. Ta od razu zabiera ją do szpitala. Po powrocie ze szpitala wszystko zaczyna nabierać rozpędu.. Leo i Audrey zostają parą co.. nie do końca podoba sie matce dziewczyny. Do dziewczyny pewnej nocy wraca TO COŚ. Rodzicielka chce ją pozbawić całkowitemu wymazaniu pamięci... czym okazało sie TO COŚ? Jak potoczy sie los Audrey i Leo? Czy depresja przegra z miłością? Musisz przeczytać 😉 Dlaczego to moja ulubiona książka? Opisuje coś co jest bardzo blisko mojemu sercu. Każdy z nas miał moment zwątpienia w sens życia. Audrey miała takich wiele.. zupełnie jak ja. W stu procentach utożsamiam się z jej postacią. Ta książka to opowieść inna niż wszystkie. Sama fabuła wciąga. (Czytałam ją od 12 w nocy do 6 rano ) Może i historia wydawać się banalna ale osobiście mnie zakończenie zszokowało na tyle, ze godzinę patrzyłam w sufit i myślałam ciągle - To koniec? Myślę, ze dobrze zrobiony film Miłość za wszelką cenę byłby NIEZIEMSKI! Polecam wam z całego serca przeczytać tą książkę."



Zaintrygowałaś mnie tym krótki streszczeniem tej książki. Jak sama napisałaś fabuła mocno wciąga. Spróbuje ją przeczytać ale nie obiecuję, nie jest całkiem w moim typie.

Moja ocena too 6.5/10

Magda Mianowska przekonuje nas do książki Ponad Wszystko

"Moją ulubioną książką jest "Ponad Wszystko" Nicoli Yoon. Jest to książka o siedemnastoletniej dziewczynie,która ma alergię na cały świat. Nie wychodzi z domu ma nauczanie indywidualne. Wszystko się zmienia kiedy poznaje chłopaka z sąsiedztwa. To moc wielu wrażeń jakie opisuje autorka tego bestselleru. Polecam bardzo serdecznie !❤️"



Widzę że książka warta przeczytania. Mało napisałaś nasza kochana Madziuuu. Ale powiem wam tak że już czytałem i także mega polecam!!

Moja ocena 7/10

Wiktoria Kocanowska opowie nam o Dziewczynie z Drużyny

"Miranda Kenneally "Dziewczyna z drużyny". Główną bohaterką tej książki jest Jordan Woods, która jest inna niż większość dziewczyn. Nie interesują ją związki, a każdego chłopaka traktuje jedynie jako kumpla. Liczy się tylko i wyłącznie futbol do czasu... Pewnego dnia zarówno w szkole jak i drużynie pojawia się nowy uczeń, jest odrobinę lepszy w tym sporcie niż Jordan, w dodatku na jego widok dziewczynie miękną kolana. Jak potoczy się historia? Tego można dowiedzieć się tylko dzięki przeczytaniu tej książki, ja osobiście ją polecam między innymi dlatego, że jest o miłości a tą tematykę czytam najchętniej, ale również dlatego, że jest o spełnianiu marzeń, bohaterka mimo przeszkód i bólu dąży do tego."



Ooooł bardzo ale to bardzo mnie zachęciłaś mnie do tej książki. Uwielbiam takie tematy (haha) gdzie coś się dzieje do tego jeszcze o nastolatkach to już w ogóle. Książka godna polecenia!

Moja ocena to 8.5/10 

Alicja Lewowska zachęca do przeczytania Co ze mnie zostało!

"Kat Zhang ,,Co ze mnie zostało". ,,Co ze mnie zostało" to historia osadzona w świecie, w którym każdy człowiek ma dwie dusze. Po kilku latach jedna z nich ustępuje drugiej a ta przejmuje całkowitą kontrolę nad ciałem. Jednak dwie siostry - Eva i Addie są hybrydami, które jako nastolatki wciąż dzielą ciało. Gdy ich tajemnica wychodzi na jaw trafiają do szpitala, w którym jedna z dusz ma zostać uśpiona. Poznają tam inne hybrydy i razem starają się uciec z ośrodka."



Takie właśnie książki uwielbiam. Chociaż krótkie STRESZCZENIE ale zawarłaś przekonywujące wydarzenia z tej książki. Na pewno polecę znajomym!

Moja ocena to 8/10

Zawszę stanę przy Tobie właśnie ta książka podbiła serce Pauliny Korejke!

"GAYLE FORMAN "Zawsze stanę przy Tobie". Bardzo polubiłam książkę pt: "Zawsze stanę przy tobie". Jest to obyczajowa książka i może nie wszystkim się podobać, ale mi skradła serce. Ma wspaniały przekaz i jest kierowoną do młodzieży. Każdy z nas przeżywa okres buntu oraz rodzice nas nie rozumieją. Bohaterka książki Brit boryka się z tymi problemami. Niestety, nigdy nie zrozumiała dlaczego ojciec oddał ją do Red Rocka, ośrodka terapeutycznego. Wymykała się z domu, żeby grać koncerty ze swoim zespołem, ale praktycznie oprócz tego nic nie robiła złego. Odkąd trafia do tego ośrodka, jej życie diametralnie zmienia się. Terapeutki nie mają w ogóle klasyfikacji. Znęcają się psychicznie na swoich uczniach. Nagradzane jest donoszenie na koleżanki. Na szczęście Brit poznaje swoją paczkę przyjaciółek, dzięki którym zachowuje rozsądek. Razem spotykają się potajemnie, by wymyśleć coś, żeby wydostać się z tego ośrodka. Jak potoczą się jej losy? Czy jej ojciec w końcu zrozumie co takiego zrobił? Czytajcie, a jestem pewna, że wciągniecie się w nią tak samo jak i ja!"



Po tym krótkim ale treściwym streszczeniu można wywnioskować że książka jest wspaniała ale jakoś do mnie nie przemawia. Po prostu jakoś mi ta książka "nie leży". Ale przypuszczam że mojej koleżance na pewno przypadnie do gustu polecę jej tą książkę.

Moja ocena to 5.5/10

Wiktoria Mączkowska przedstawia nam Hanne Baker w książce

13 powodów autorstwa Asher Jay. Opowiada o dziewczynie która popełniła samobójstwo przez osoby z jej szkoły a dokładnie przez ich zachowania. Pewnego razu jej kolega z klasy Clay gdy wracał do domu przed drzwiami znalazł paczkę, ale nie spodziewała się że znajdzie tam kasety. Należały one do dziewczyny która popełniła to samobójstwo, nazywała się Hannah. Na kasetach nagrała powody swojej śmierci a dokładniej sytuacje w których „powody” (osoby z jej szkoły) brały udział, co doprowadziło do śmierci nastolatki. Historii było 13 i każda należała do innej osoby… Jesteś ciekawy co wydarzyło się dalej ? To zapraszam do przeczytania tej ciekawej książki !



Nic dodać nic ująć. Zgaduje że na pewno oglądaliście a nie czytaliście. Przyznam sie sam że też nie czytałem. Ale postanawiam to przeczytac jak wiemy w filmach/serialach jest tylko połowa książki. 

Moja ocena to 9/10


Przekonywuję was do przeczytani tego wspaniałego Pamiętnika Narkomanki

Chciałbym was zaprosić do przeczytania "Pamiętnika Narkomanki" autorstwa Barbary Rosiek. Jest to pamiętnik narkomanki która z pilnej uczennicy i wzorowego dziecka powoli zmienia się w narkomankę w wieku! Wszystko się zaczyna w wiosnę nasza główna bohaterka pragnęła zmiany więc ją dostała, poszła na pierwsze wagary. Wtedy pierwszy raz wzięła narkotyki i była to morfina, dostała zastrzyk od nieznajomych, na początku nie wiedziała co to jest, wróciła do domu i wszystko sie zaczyna. Zaczęła się kłócić z rodzicami, uciekać coraz częściej ze szkoły po to aby tylko ćpać. Odcina się od świata realistycznego, wszystko ją drażniło aż w końcu zaczęło się. Tak jak każdy narkoman mówiła że ona w każdej chwili może z tym skończyć ale jednak tego nie robiła, jak ona to mówiła "po narkotykach jest super". 

Pamiętajcie że trzeba się martwić o osoby które są skryte w sobie i nie zawierają znajomości bo ona są najbardziej podatne na takie sytuacje. 


Tym akcentem kończymy posta. 

Dziękuję za przeczytanie mam nadzieje że wytrwaliście do końca. 

Zachęcam do zostawienia lapki w góre oraz do skomentowania


Poniżej znajduje się ankieta w której odpowiadacie na pytanie: Która książka wam sie najbardziej spodobała po tych krótkich streszczeniach?


Do tego posta dodana została ankieta - Wybierz opcję:
WALKIRIE (1 głos, 7%)
URATUJ MNIE (0 głosów)
PONAD WSZYSTKO (0 głosów)
MIŁOŚĆ ZA WSZELKĄ CENĘ (0 głosów)
ZAWSZE STANE PRZY TOBIE (3 głosów, 21%)
CO ZE MNIE ZOSTAŁO (0 głosów)
DZIEWCZYNA Z DRUŻYNY (1 głos, 7%)
PAMIĘTNIK NARKOMANKI (4 głosów, 29%)
13 POWODÓW (5 głosów, 36%)

OCENA JAKOŚCI

Uważasz, że ocena jest nieuczciwa? Zgłoś to przyciskiem "zgłoś" na dole, a administracja portalu sprawdzi tą ocenę!
JAK MOGĘ ZAROBIĆ PUNKTY DLA FANDOMU Z TEGO POSTA / CO MOGĘ TERAZ ZROBIĆ?
Jaka jest Twoja reakcja?
0
OK
2
Super
0
Śmiech
0
Zdziwienie
0
Złość
0
Smutek
PUNKTACJA Z TEGO POSTA NIE JEST WLICZANA DO AKTUALNYCH AKCJI KONKURSOWYCH PORTALU ALE
Wciąż możesz go komentować, oceniać i brać udział w jego wyzwaniach, a być może zdecydujemy się go podbić i tym samym zaliczyć z niego punkty do aktualnych akcji serwisu - im większa w nim aktywność, tym większa szansa byśmy podjęli taką decyzję :)

Redaktor tego posta zarobił dotychczas 358 punktów za:

Jakość:20Popularność:193
Wsparcie:53Ocena i wartość ocen:8
Wyróżnienia/kary:0Komentarze i reakcje:52
W trwającej akcji redaktor dla tego fandomu uzyskał skuteczność % ( polecanych dyskusji z napisanych w tym fandomie)
O CO CHODZI Z PUNKTAMI DLA REDAKTORÓW? ZA CO SIĘ JE ZARABIA?

Zaloguj się, aby zarabiać punkty z aktywności w postach !

Dominika Sozańska
Klaudiusz Kebadiusz Użytkownik 62,176 pkt
193 czytelników Wrz 20, 2017

Twój komentarz lub propozycja wyzwania do posta

Możesz wkleić bezpośredni link do grafiki / video aby umieścić ją w treści komentarza
Podpisz się (nick, imię etc.)
Prywatność: Twój adres email zostanie tylko wykorzystany do przesłania powiadomień.
Weryfikacja antyspamowa:

Aby zapobiec tej weryfikacji w przyszłości i zbierać punkty w serwisie, proszę zaloguj się lub zarejestruj.

5 Komentarzy

Anna Jopek Fan 146,937 pkt
Me post dziękuje, że mogłam wziąść w nim udział. Przy znam ze poza moja nie czytałam innych ale z pewnością to nadrobić. Każdy ma inny gust  i każdemu z nas podoba się inny rodzaj książki
+5 głosów
 
Najlepszy
Wrz 20, 2017
Dominisia Użytkownik 38,264 pkt
Jestem w trakcie poszukiwania nowych książek do czytania ❤ to wspaniały post dla mnie
+5 głosów
Wrz 20, 2017
Paulina Korejke 3 Fan 647,182 pkt
Dzięki, że mogłam pomóc! Super wyszedł post
+5 głosów
Wrz 20, 2017
V-lovers1 Użytkownik 39,536 pkt
Heh dziękuje za polecenie książek, które warto przeczytać. Po tych recenzjach z pewnością zabiorę się za 13rw ( chociaż lekko się boje różnicy miedy książką a serialem) oraz Ponad Wszysto :D Świetny post ^^
+2 głosów
Wrz 21, 2017
DominikaK Użytkownik 736 pkt
Super <3
+1 głos
Wrz 22, 2017

Twój wynik:

Jeszcze w nic nie grałeś. Nie odnotowano żadnej aktywności w grze.
260 osób na stronie
0 Użytkowników oraz 260 Gości
Dziś posty czytano : 33881 razy

Fandomy, do których należę

Zaloguj się, aby zobaczyć fandomy, do których należysz i dołączać do nowych!

Fandomy, które obserwuję

Zaloguj się, aby zobaczyć fandomy, które Cię interesują i obserwować nowe!

Zainteresowani tym postem

Liczba osób: 2

Największe fandomy

  1. Riverdale
    157 osób
  2. Ananasy Sylwii
    130 osób
  3. The 100
    125 osób
  4. Bambinos
    124 osób
  5. Bartek Lovers
    112 osób
  6. Supiwerki
    73 osób
  7. Arturonators
    67 osób
  8. Shawn Mendes Army
    47 osób
  9. SikorskiSquad
    39 osób
  10. Domisiaki
    34 osób
  11. Once Upon A Time
    28 osób
  12. Donaty Agaty
    25 osób
  13. Pretty Little Liars
    24 osób
  14. Pamiętniki Wampirów
    19 osób
  15. Remonators
    16 osób
  16. Misiaki Sysi
    13 osób
  17. Famous In Love
    11 osób
  18. Kluseczki Olgi
    10 osób
  19. GRY
    7 osób
  20. Temorki
    5 osób
  21. FANDOMS YOUTUBE
    5 osób
  22. Dua Lipa
    4 osób
  23. Life Is Strange
    3 osób
  24. The Good Place
    3 osób
  25. PC
    2 osób
  26. Nintendo
    2 osób
  1. Riverdale
    490938 punktów
  2. Bartek Lovers
    39983 punktów
  3. Supiwerki
    38135 punktów
  4. The 100
    34979 punktów
  5. SikorskiSquad
    31921 punktów
  6. Young Stars Festival
    27420 punktów
  7. SERIALE
    24204 punktów
  8. GRY
    22026 punktów
  9. Life Is Strange
    20513 punktów
  10. Arturonators
    19251 punktów
  11. Domisiaki
    17746 punktów
  12. Ania, nie Anna
    17159 punktów
  13. FILMY/SERIALE/TV
    17082 punktów
  14. Famous In Love
    16721 punktów
  15. Once Upon A Time
    15818 punktów
  16. Ananasy Sylwii
    15757 punktów
  17. Shawn Mendes Army
    12292 punktów
  18. YOUNG STARS
    11986 punktów
  19. Pretty Little Liars
    11794 punktów
  20. Remonators
    9871 punktów
  21. Eurowizja
    9600 punktów
  22. GWIAZDY YOUNG STARS
    8726 punktów
  23. Dua Lipa
    7763 punktów
  24. Forza
    6333 punktów
  25. TALENTY
    6230 punktów
  26. Playstation VR
    5978 punktów
  27. MUZYKA
    5340 punktów
  28. Nintendo
    5106 punktów
  29. Detroit
    4926 punktów
  30. Tomb Raider
    4864 punktów
  31. INNE
    4487 punktów
  32. KSIĄŻKI
    4466 punktów
  33. Progress Armia
    4238 punktów
  34. The Originals
    4151 punktów
  35. Pamiętniki Wampirów
    4079 punktów
  36. Misiaki Sysi
    3917 punktów
  37. 13 Reasons Why
    3768 punktów
  38. Stranger Things
    3179 punktów
  39. K-Pop
    2665 punktów
  40. Bambinos
    2637 punktów
  41. Young Stars News
    2604 punktów
  42. American Horror Story
    2517 punktów
  43. God Of War
    2474 punktów
  44. FILMY
    2461 punktów
  45. Sport
    2373 punktów
  46. Kortezjanie
    2070 punktów
  47. Puthinators
    1908 punktów
  48. Sony Playstation
    1293 punktów
  49. Przygodowe
    1150 punktów
  50. Temorki
    833 punktów
  51. FPS
    697 punktów
  52. Team Rieger
    651 punktów
  53. MMers
    589 punktów
  54. PC
    487 punktów
  55. Uncharted
    475 punktów
  56. Kluseczki Olgi
    436 punktów
  57. YOUTUBE
    408 punktów
  58. R5Family
    368 punktów
  59. Arianators
    322 punktów
  60. #talentobranie
    261 punktów
  61. LUDZIE
    228 punktów
  62. Akcja & Przygoda
    220 punktów
  63. FANDOMS TALENTS
    220 punktów
  64. Soy Luna
    216 punktów
  65. Directioners
    201 punktów
  66. PROJEKT FANDOMS
    171 punktów
  67. 5SOSFam
    131 punktów
  68. The Good Place
    115 punktów
  69. Beautilles
    98 punktów
  70. Strzelanki
    93 punktów
  71. Selenators
    89 punktów
  72. Donaty Agaty
    86 punktów
  73. Podróże
    63 punktów
  74. Orlandonators
    58 punktów
  75. Wyścigi
    45 punktów
  76. Swifties
    30 punktów
  77. Far Cry
    28 punktów
  1. Potterheads
    280 punktów
  2. FILMY
    50 punktów
  3. FILMY/SERIALE/TV
    50 punktów
  1. The 100
    9393 punktów
  2. SERIALE
    5528 punktów
  3. FILMY/SERIALE/TV
    5009 punktów
  4. Riverdale
    3733 punktów
  5. YOUNG STARS
    2721 punktów
  6. Young Stars Festival
    1460 punktów
  7. Bartek Lovers
    1408 punktów
  8. SikorskiSquad
    881 punktów
  9. Ananasy Sylwii
    865 punktów
  10. Once Upon A Time
    518 punktów
  11. Domisiaki
    338 punktów
  12. Remonators
    218 punktów
  13. Supiwerki
    137 punktów
  14. MUZYKA
    134 punktów
  15. Arturonators
    100 punktów
  16. Bambinos
    94 punktów
  17. Pretty Little Liars
    41 punktów
  18. Shawn Mendes Army
    41 punktów
  19. TALENTY
    32 punktów
  20. GRY
    27 punktów
  21. Pamiętniki Wampirów
    27 punktów
  22. INNE
    26 punktów
  23. KSIĄŻKI
    21 punktów
  24. Stranger Things
    21 punktów
  25. Dua Lipa
    16 punktów
  26. Young Stars News
    16 punktów
  27. Ania, nie Anna
    14 punktów
  28. Eurowizja
    12 punktów
  29. The Originals
    12 punktów
  30. FILMY
    11 punktów
  31. Nintendo
    11 punktów
  32. Famous In Love
    10 punktów
  33. Sport
    10 punktów
  34. God Of War
    8 punktów
  35. Detroit
    6 punktów
  36. Life Is Strange
    6 punktów
  37. 13 Reasons Why
    5 punktów
  38. Arianators
    3 punktów
  39. LUDZIE
    2 punktów
  40. Progress Armia
    2 punktów
  41. Misiaki Sysi
    1 punktów
  42. Playstation VR
    1 punktów
  1. Ananasy Sylwii
    3072 punktów
  2. Riverdale
    2769 punktów
  3. Pretty Little Liars
    2607 punktów
  4. Shawn Mendes Army
    2114 punktów
  5. Bartek Lovers
    1425 punktów
  6. The 100
    1339 punktów
  7. Once Upon A Time
    1216 punktów
  8. Dua Lipa
    1047 punktów
  9. The Originals
    989 punktów
  10. Soy Luna
    986 punktów
  11. Bambinos
    918 punktów
  12. K-Pop
    902 punktów
  13. Supiwerki
    645 punktów
Kontakt Post