Witam! To mój pierwszy post na fandoms.pl, dlatego z góry przepraszam za błęd i niedopowiedzenia.
Uwielbiam gotować, a motyw kulinarny w serialu Dawno, dawno temu był mi na rekę. Poniżej umieszczę kilka przepisów, które każdy może przygotować w domu z prostych składników.
Składniki (na jedną porcje):
– szklanka mleka
– 3 łyżki kakao
– 1 łyżka cynamonu
Sposób przygotowania:
(1) Szklankę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy.
(2) Zestawiamy z ognia i dodajemy kakao. Dla wyglądu można dodać bitą śmietanę na wierzch.
(3) Na koniec posypujemy cynamonem.
Kakao z cynamonem to doskonałe rozwiązanie na ciepłe poranki i zimowe wieczory, ponieważ można je pić na ciepło i na zimno.
Składniki:
Sposób przygotowania:
(1) Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wtedy nie kurczy się podczas pieczenia).
(2) Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Od razu wymieszać z sokiem i skórką z cytryny, by nie ściemniały. Dodać rodzynki, cukier, cynamon, łyżkę mąki pszennej i dokładnie wymieszać.
(3) Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie jabłkowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
(4) Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.
Składniki:
(1) Sos mięsny:
– 400 g mielonej wołowiny
– 200 ml czerwonego wytrawnego wina
– 1 marchewka
– 2 kawałki selera naciowego
– 1 łyżka koncentratu pomidorowego
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula
– łyżeczka suszonego tymianku
– łyżeczka suszonego oregano
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
– 50 g tartego parmezanu
– świeża bazylia
– 9 płatów makaronu
(2) Sos pomidorowy:
– 1kg dojrzałych pomidorów bez skórki
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek
(3) Sos beszamelowy:
– 1 łyżka mąki
– 1 łyżka masła
– 250 ml mleka
– szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
(1) Aby przygotować sos pomidorowy: w garnku rozgrzej oliwę, dodaj pokrojone pomidory, duś na średnim ogniu przez 20 minut.
(2) Aby przygotować sos mięsny: czosnek, cebule, marchew i selera pokrój drobno, przysmaż na oliwie, dodaj zioła a po kilku minutach mięso.
Smaż przez kilka minut, dodaj wino, poczekaj aż odparuje, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj sos pomidorowy i duś na małym ogniu przez 40 minut.
(3) Aby przygotować beszamel: w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę, wąskim strumieniem wlewaj zimne mleko, mieszaj cały czas, zagotuj, dopraw do smaku. W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie: makaron, sos mięsny, beszamel, makaron. Na wierzchu powinien znajdować się sos beszamelowy i tarty parmezan. Piecz około godzinę w 180 stopniach.
Składniki:
Sposób przygotowania:
(1) W blenderze zmiksować wszystkie składniki na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzać patelnię i na średnim ogniu smażyć pancakes z dwóch stron. (2) Podawać z syropem klonowym, masłem lub cukrem.
Goraco polecam ten przepis. Wypróbowałam go 1000000 razy, więc na pewno jest sprawdzony. xddd