Dokładniej - pączusie. Chrupiące, na jeden kęs, na jeden gryz :-). Drożdżowe ciasto smażone w głębokim tłuszczu i nasączone syropem cukrowym lub miodowym, często w akompaniamencie posiekanych orzechów lub cynamonu... W Turcji bardzo popularne w sprzedaży przez okrągły rok od ulicznych handlarzy, przed restauracjami, podczas świąt lub uroczystości. W niektórych rejonach kraju są tradycjnie serwowane na pogrzebach, dla ludzi biednych; w innych jest zwyczaj dzielenia się lokma z sąsiadami, kiedy świętujemy. Bardzo niezwykły jest sposób ich formowania, to jakby wyciskanie ciasta w dłoni pomiędzy dwoma palcami..
Składniki na 1 kopiasty talerz:
Składniki na syrop:
Dodatkowo:
Wcześniej przygotować syrop.
Wodę z cukrem umieścić w niedużym garnuszku. Zagotować i pogotować przez około 15 minut, do zgęstnienia syropu. Zdjąć z palnika, dodać sok z cytryny i wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
W misie miksera umieścić mąkę, suche drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), jajko, wodę, cukier i sól. Wyrobić ciasto, by było gładkie, miękkie i klejące. Przykryć folią spożywczą lub lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.
W szerokim garnku rozgrzać olej do temperatury 175ºC. Z wyrośniętego ciasta odrywać malutkie kulki i rzucać na rozgrzany olej (można również ciasto nabierać łyżeczką maczaną w oleju za każdym razem). Smażyć z obu stron, na złoty kolor. Usmażone, natychmiast przełożyć do zimnego syropu. Po kilku minutach, gdy nasiąkną, wyjmować na talerz gotowe lokme.
Oprószyć pistacjami lub innymi orzechami, podawać.
* Szklanka o pojemości 250 ml.
Smacznego :-).
Credit: Moje Wypieki
Jakość: | 20 | Popularność: | 950 |
Wsparcie: | 13 | Ocena i wartość ocen: | 18 |
Wyróżnienia/kary: | 0 | Komentarze i reakcje: | 203 |
W trwającej akcji redaktor dla tego fandomu uzyskał skuteczność % ( polecanych dyskusji z napisanych w tym fandomie) |