Twój komentarz lub propozycja wyzwania do posta
14 Komentarzy
Turecka kawa zawsze przyrządzana była w odmienny sposób: bez przypraw i aromatów, do rozdrabniania ziaren zamiast moździerza używano młynka, a kawę gotuje się szybko, a nie powoli, jak w arabskim i orientalnym sposobie parzenia kawy. Nawet dziś, przygotowana w ten sposób kawa jest niezwykle skoncentrowanym ciemnym naparem o słodkawym posmaku, doskonale pasującym do wyszukanych kwiatowych aromatów tureckich słodyczy.
Składniki (na 4 porcje):
200 ml (7 fl oz) wody
4 czubatych łyżeczek sproszkowanej tureckiej kawy
4 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Wodę wlej do tureckiego garnuszka do parzenia kawy, dodaj cukier i kawę w proszku i delikatnie zamieszaj. Zagotuj. Kiedy kawa zacznie bulgotać i na powierzchni utworzy się pianka, zdejmij naczynie z palnika. Łyżeczką nałóż niewileką ilość pianki do czterech filiżanek. Ponownie postaw garnuszek na palniku, ale nie pozwól, aby kawa się zagotowała. Powoli nalewaj kawę do filiżanek, aby nie ‘zatopić’ piank