
Twój komentarz lub propozycja wyzwania do posta
14 Komentarzy
Ten temat mnie bardzo zaciekawił w serialu! Jakie były początki kawy tureckiej..
Sie 28, 2017
Kawa przybyła do Turcji około 1500 roku dzięki społeczności derwiszów (islamskich mistyków), którzy używali jej podczas rytuałów religijnych. Picie kawy szybko stało się niezwykle popularne we wszystkich warstwach społecznych, w tym wśród sułtanów, i niebawem stało się częścią codziennego życia. Liczba barów i kawiarni zwielokrotniła się w ciągu zaledwie kilku lat: były to nie tylko miejsca, w których ludzie mogli się spotkać i odpocząć, zapalić czy pograć w karty, ale również stawały się centrami kultury i sztuki, w których spotkać można było opowiadaczy bajek, muzyków oraz intelektualistów.
Turecka kawa zawsze przyrządzana była w odmienny sposób: bez przypraw i aromatów, do rozdrabniania ziaren zamiast moździerza używano młynka, a kawę gotuje się szybko, a nie powoli, jak w arabskim i orientalnym sposobie parzenia kawy. Nawet dziś, przygotowana w ten sposób kawa jest niezwykle skoncentrowanym ciemnym naparem o słodkawym posmaku, doskonale pasującym do wyszukanych kwiatowych aromatów tureckich słodyczy.
Turecka kawa zawsze przyrządzana była w odmienny sposób: bez przypraw i aromatów, do rozdrabniania ziaren zamiast moździerza używano młynka, a kawę gotuje się szybko, a nie powoli, jak w arabskim i orientalnym sposobie parzenia kawy. Nawet dziś, przygotowana w ten sposób kawa jest niezwykle skoncentrowanym ciemnym naparem o słodkawym posmaku, doskonale pasującym do wyszukanych kwiatowych aromatów tureckich słodyczy.
Türk kahvesi - Kawa po turecku
Składniki (na 4 porcje):
200 ml (7 fl oz) wody
4 czubatych łyżeczek sproszkowanej tureckiej kawy
4 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Wodę wlej do tureckiego garnuszka do parzenia kawy, dodaj cukier i kawę w proszku i delikatnie zamieszaj. Zagotuj. Kiedy kawa zacznie bulgotać i na powierzchni utworzy się pianka, zdejmij naczynie z palnika. Łyżeczką nałóż niewileką ilość pianki do czterech filiżanek. Ponownie postaw garnuszek na palniku, ale nie pozwól, aby kawa się zagotowała. Powoli nalewaj kawę do filiżanek, aby nie ‘zatopić’ piank
Składniki (na 4 porcje):
200 ml (7 fl oz) wody
4 czubatych łyżeczek sproszkowanej tureckiej kawy
4 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Wodę wlej do tureckiego garnuszka do parzenia kawy, dodaj cukier i kawę w proszku i delikatnie zamieszaj. Zagotuj. Kiedy kawa zacznie bulgotać i na powierzchni utworzy się pianka, zdejmij naczynie z palnika. Łyżeczką nałóż niewileką ilość pianki do czterech filiżanek. Ponownie postaw garnuszek na palniku, ale nie pozwól, aby kawa się zagotowała. Powoli nalewaj kawę do filiżanek, aby nie ‘zatopić’ piank