Kuchnia osmańska w pierwszych wiekach swej świetności nie była zbyt różnorodna. W miarę rozrastania się Imperium Osmańskiego, wraz z podbojami nowych państw potrawy zaczęły się zmieniać i urozmaicać. W XVII wieku do kuchni osmańskiej zawitały pomidory, ziemniaki i fasola, jedne z podstawowych warzyw dzisiejszej kuchni tureckiej. Jako oliwa z oliwek, tak bardzo popularna w kuchni tureckiej nie była znana w kuchni osmańskiej a raczej nie była używana do potraw a do oświetlania pomieszczeń.
W kuchni osmańskiej królowały tłuszcze zwierzęce, mięso, ryż i duuużo słodyczy
Gdy nadchodził czas posiłku służący wnosili ogromne,zdobione tace zwane sini i ustawiali je na niskich małych stolikach lub specjalnych nóżkach pod które rozściełano ogromne płótna by podczas jedzenia okruchy nie spadały na dywany w ten sposób łatwiej było dbać o czystość. Jedząc siedziało się na poduszkach lub dywanach. Jedzący siedzieli wokół tacy podkurczając nogi lub prostowali je pod tacą w zależności od ilości osób uczestniczących w posiłku. Przy jednej sini siedziało od 4 do 6 osób, jeśli w posiłku brało udział więcej osób dostawiano kolejne tace z potrawami.
Stoły" nie były suto zastawione choć potraw nie brakowało, zgodnie z zasadami islamu osoba jedząca posiłek powinna wstać od stołu z lekkim uczuciem głodu. Ze względu na to iż jedzono z jednego półmiska czy talerza spożywano jedynie kilka kęsów danej potrawy by starczyło dla wszystkich. Nie używano sztućców, pilawy jedzono rękami nabierając potrawę trzema palcami (wskazującym środkowym i serdecznym) następnie wkładano ją do ust popychając kciukiem. Mięso i drób podawano w małych kawałkach. Dojedzenia zupy lub innych płynnych potraw używano łyżek. Ze względu na higienę osoby spożywające posiłek często myły ręce. Chleb odrywano po kawałku i wkładano do ust, nie gryziono. Europejscy podróżnicy z wielkim uznaniem opisywali posiłki za czasów osmańskich, które jedzono w ciszy i w krótkim czasie, nie organizowano uczt jak na europejskich dworach, nie prowadzono rozmów debat czy spotkań przy stole. Po zjedzonym posiłku odchodzono od "stołu".
Popularnym napojem w seraju stał się szerbet. Podawano go najczęściej podczas świętowania określonego wydarzenia. Był on napojem z soków owocowych. Dodawano do niego aromat kwiatowy, esencję piżma, goździków, imbiru oraz aloesu.
Za czasów SulejmanaWspaniałego narodził się nałóg picia kawy. Chociażby w serialu pokazywano bohaterów pijących ten napój. To właśnie szesnasty wiek był czasem,kiedy otwierano pierwsze kawiarnie. We ,,Wspaniałym stuleciu" Sümbül Ağa prowadził swój interes. Kawa zastępowała muzułmanom alkohol. Nigdy jednak nie pijano jej do śniadania
Jakość: | 20 | Popularność: | 793 |
Wsparcie: | 85 | Ocena i wartość ocen: | 25 |
Wyróżnienia/kary: | 0 | Komentarze i reakcje: | 333 |
W trwającej akcji redaktor dla tego fandomu uzyskał skuteczność % ( polecanych dyskusji z napisanych w tym fandomie) |