ZALOGUJ SIĘ I DOŁĄCZ DO TEGO FANDOMU!
Tureckie potrawy i przepisy w miarę łatwe do przyrządzenia.
KEBAB DOMOWEJ ROBOTY
SKŁADNIKI:
*4 piersi z kurczaka
*duży jogurt naturalny
*5 ząbków czosnku
*połowa kapusty pekińskiej
*cebula
*2 pomidory
*do sałatki: sól, pieprz, oliwa z oliwek
*do mięsa: przyprawa gyros(kebab) lub zwykła panierka z jajka i bułki tartej
*5 tortilli
*srebrna folia (opcjonalnie) do owinięcia tortilli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Piersi kurczaka kroimy w dosyć cienkie paski i porządnie obsypujemy przyprawą gyros (lub
panierujemy).
2. Smażymy na patelni do czasu gdy mięso będzie miękkie.
3. Kroimy cienko kapustę pekińską, pomidory i cebulkę.
4. Sałatkę przyprawiamy według uznania.
5. Jogurt naturalny przelewamy do miseczki i wyciskamy do niej czosnek.
6. Dosypujemy trochę czosnku granulowanego, możemy też dodać trochę majonezu (sos jest
wtedy bardziej kaloryczny) i odstawiamy do lodówki.
7. Tortille grillujemy w opiekaczu (jeżeli ma taką funkcję) lub w piekarniku przez około minutę,
tak aby była lekko chrupiąca.
8. Układamy tortillę na talerzu i na środek kładziemy mięso, sałatkę i polewamy sosem
czosnkowym. Składamy tortillę tak aby przypominała pitę z pobliskiego Kebaba ;) Dół owijamy
srebrną folią, co zapobiegnie wylewaniu się sosu.
Smacznego!
SİMİT, czyli tureckie precle z sezamem
SKŁADNIKI
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- ½ łyżeczki soli
- 4 g drożdży
- Do dekoracji:
- sezam do posypania
- woda
- oliwa
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
- 1. Wymieszać składniki ciasta i wyrabiać przez 7-8 min. Ciasto musi być trochę twarde. Przykryć je ściereczką i odczekać 10 min.
- 2. Podzielić ciasto na cztery kawałki. Zrobić ruloniki o długości 15-20 cm. Zostawić je na stolnicy i znów odczekać 10 min.
- 3. Posmarować stolnicę oliwą i rozciągnąć rulony do około 80c m. Muszą być cienkie.
- 4. Następnie złożyć je na pół, a potem zrolować jak warkocze (patrz zdjęcie).
- 5. Gotowe „warkocze” najpierw obtoczyć w wodzie a potem w sezamie.
- 6. Wyłożyć na blachę posmarowaną masłem. Piec rozgrzać do temperatury 40 °C i wyłączyć. Włożyć blachę, zamknąć piec i czekać 20 min.
- 7. Potem wyjąć blachę. Rozgrzać piec do temperatury 220 °C i znowu włożyć blachę.
- 8. Piec do zrumienia około 10 min.
!!! Simit można podawać z serem i świeżymi pomidorami. Doskonale pasuje też do tureckiej herbaty. !!!
ISPANAKLI PEYNİRLİ GÜL BÖREĞİ, czyli okrągłe bułki ze szpinakiem i serem
SKŁADNIKI:
a) Ciasto:
- 1 jajko + 1 białko
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- 3 szklanki mąki
- woda
b) Do posypania kiedy wałkujemy:
- 2 łyżki skrobii pszennej
- 3 łyżki mąki
- c) Farsz:
- 1 duża cebula
- 1 paczka szpinaku zmrożonego
- 200g sera typu feta
- pieprz czarny
- słodki pieprz czerwony
d) Sos:
- 1 żółtko
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oleju
e) Do dekoracji:
czarnuszka do posypania
f) Do posmarowania blachy
olej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Ciasto: Wymieszać wszystkie składniki. Wyrobić ciasto. Trzeba mieszać przez 7 min. Przykryć ścierką i odstawić na bok.
2. Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać szpinak. Zmniejszyć ogień. Przykryć patelnię. Dusić je, aż wyparuje woda. Wyłączyć ogień. Ugnieść ser widelcem. Dodać ser i przyprawy do farszu.
3. Sos: Wymieszać wszystkie składniki sosu widelcem dokładnie.
4. Podzielić ciasto na 5 kawałków. Rozsypać makę z skrobią na stolnicy. Wałkować ciasto na okrągłe placki, jak się da najcieniej. Przekroić na pół. Posmarować z olejem. Na szerokim, okrągłym brzegu kłaść farsz i rolować placki do środka. W końcu odzyskamy długie rulon. Potem uformować „ślimaczki”, tak jak na zdjęciu. Posmarować każdy z nich z sosem. Posypać czarnuszką. Rozłożyć na natłuszczoną blachę. Piec w temperaturze 175°C, aż do zrumienienia.