Twój komentarz lub propozycja wyzwania do posta
19 Komentarzy
ETLİ LAHANA SARMASI, czyli tureckie gołąbki
Grudzień 6, 2012 w Dania główne
Tureckie gołąbki w przygotowaniu niewiele różnią się od polskich, ale jednak trochę inaczej smakują. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
SKŁADNIKI (FARSZ)
250 g mielonego mięsa wołowego
4 łyżki ryżu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
kilka gałązek natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz
SKŁADNIKI (POZOSTAŁE)
12 listków kapusty
woda.........................PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę do wrzątku na chwilę, tak żeby łatwo można było rozdzielić liście. Potem jeszcze raz wrzucać liście do wody i gotować, tak żeby były wystarczająco miękkie do zwijania.
Kiedy liście stygną, przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce.
Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki.
Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody.
Podawać z jogurtem z czosnkiem.
Grudzień 6, 2012 w Dania główne
Tureckie gołąbki w przygotowaniu niewiele różnią się od polskich, ale jednak trochę inaczej smakują. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
SKŁADNIKI (FARSZ)
250 g mielonego mięsa wołowego
4 łyżki ryżu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
kilka gałązek natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól
czarny pieprz
SKŁADNIKI (POZOSTAŁE)
12 listków kapusty
woda.........................PRZYGOTOWANIE
W dużym garnku zagotować wodę. Włożyć kapustę do wrzątku na chwilę, tak żeby łatwo można było rozdzielić liście. Potem jeszcze raz wrzucać liście do wody i gotować, tak żeby były wystarczająco miękkie do zwijania.
Kiedy liście stygną, przygotować farsz. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Natkę umyć i posiekać. Ryż umyć i odcedzić. Wymieszać wszystkie składniki farszu w misce.
Rozłożyć jeden liść i położyć trochę farszu. Zwijać gołąbki. W garnku z szerokim dnem, najpierw rozłożyć pokrojone niewykorzystane liście kapusty, potem gołąbki.
Przykryć najpierw talerzem, a potem przykrywką. Dusić we własnym sosie, aż do wyparowania wody. Jeśli potrzeba dolać wrzącej wody.
Podawać z jogurtem z czosnkiem.
ZEYTİNYAĞLI SARMA, czyli faszerowane liście winogron
Listopad 29, 2012 w Dania główne, Przekąski, Wegetariańskie
Faszerowane liście winogron wymagają trochę pracy, ale warto się zmęczyć! Bardzo popularna potrawa, na święta i podczas wizyt gości zawsze mamy na stole. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
SKŁADNIKI
160 g liści winogron w słonej zalewie
bezlistne gałązki natki
SKŁADNIKI (FARSZ)
1 szklanka ryżu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy
2 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki bardzo drobnych tureckich rodzynek (kuş üzümü)
1 łyżka mięty
1 łyżka soli
1 łyżka czarnego pieprzu
½ łyżki cynamonu
3 razy pół szklanki wrzącej wody
½ cytryny
SKŁADNIKI (SOS)
½ cytryny
5 łyżek oliwy..........................PRZYGOTOWANIE
Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć je do miski, a na oliwę wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Cały czas mieszając smażyć ryż około 2min. Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokim z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia.
Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować 20min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.
Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.
Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok.
Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną.
Listopad 29, 2012 w Dania główne, Przekąski, Wegetariańskie
Faszerowane liście winogron wymagają trochę pracy, ale warto się zmęczyć! Bardzo popularna potrawa, na święta i podczas wizyt gości zawsze mamy na stole. Porcja dla 4 osób. Smacznego!
SKŁADNIKI
160 g liści winogron w słonej zalewie
bezlistne gałązki natki
SKŁADNIKI (FARSZ)
1 szklanka ryżu
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek oliwy
2 łyżki orzechów piniowych
2 łyżki bardzo drobnych tureckich rodzynek (kuş üzümü)
1 łyżka mięty
1 łyżka soli
1 łyżka czarnego pieprzu
½ łyżki cynamonu
3 razy pół szklanki wrzącej wody
½ cytryny
SKŁADNIKI (SOS)
½ cytryny
5 łyżek oliwy..........................PRZYGOTOWANIE
Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć je do miski, a na oliwę wrzucić pokrojoną cebulę. Zeszklić ją. Wypłukać ryż i dodać do garnka. Cały czas mieszając smażyć ryż około 2min. Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokim z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia.
Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku i wrzucić liście. Gotować 20min. i wyjąć liście z wody. Poczekać, aż wystygną. Wziąć jeden liść, rozłożyć matową stroną do góry. Położyć farsz. Zwinąć liść w kopertę bardzo ściśle.
Na dnie garnka rozłożyć bezlistne gałązki natki i ogonki z liści winogron. Położyć też kilka liści, żeby uniknąć przywarcia roladek do dna garnka.
Zwinięte roladki ułożyć ściśle w garnku. Wlać pół szklanki wrzącej wody i przykryć talerzem, a potem przykrywką. Kiedy woda wyparuje, dolać znowu pół szklanki. Powtórzyć czynność jeszcze raz. Wyłączyć ogień i odstawić na bok.
Na patelni rozgrzać oliwę. Odczekać, aż wystygnie, potem wlać sok z połowy cytryny. Polać roladki. Podawać na ciepło lub na zimno. Można udekorować pokrojoną cytryną.
PS. prosze o przepis na Kebaba dla Kacpra, bo sotatnio bardzo mial ochote.